| Vergeten? | Registreer

Artikel: Op de Stip: 'Ajax heeft minder kwaliteit dan Twente'

24 april 2011 14:15
 

In 'Op de Stip' nemen hoofdredacteur Joey de Bruin en editor Dennis Matthijs van Voetbalinfo.nl elkaar wekelijks onder vuur na weer een week voetbal. Daarin komen de meest prangende vragen en in het oog springende nieuwtjes ter sprake.

Hoi Dennis,

We nemen het even over deze week, aangezien Len en Lukas door een druk programma deze mooie rubriek niet kunnen schrijven.

Haast een half jaar geleden is het alweer; 10-0. PSV won met legendarische cijfers in het Phillips Stadion van Feyenoord. Vanmiddag spelen beide team wederom tegen elkaar, maar nu in De Kuip. PSV doet mee om het kampioenschap terwijl Feyenoord nog volop in de race is voor Europees voetbal. Dennis, ik wil dat jij even een gokje met betrekking tot de einduitslag van deze wedstrijd. Zal Feyenoord extra gemotiveerd op het veld verschijnen?

En dan ben je na deze vraag nog niet van me af, want we gaan er vol tegenaan dit weekeinde! Louis van Gaal is weg bij Bayern München. Ik dit een goede keuze van de Duitsers? Wat denk jij ervan Dennis? Spelers lieten in de Pers weten dat de relatie met trainer Van Gaal wel 'oke' was, terwijl de voorzitter van de club liet weten dat de spelers niet achter de trainer stonden, hij ontsloeg Van Gaal en stelde een vriend/kennis aan als nieuwe oefenmeester. Wat vind jij van deze situatie?

Tot zover het eerste mailtje. Ik zie je antwoord wel verschijnen.

Groeten,
Joey

Het eerste antwoord van 'debutant' Dennis:

Hey Joey,

Leuk dat ik ook eens een bijdrage mag leveren aan Op de Stip! Ik ga mijn best doen.

Ik zal maar direct met de deur in huis vallen. Zondagmiddag staat Feyenoord-PSV op het programma, een zeer belangrijk duel voor beide ploegen. Na de nipte overwinning van FC Twente op ADO kunnen de Eindhovenaren het zich niet permitteren om punten te verspelen. Sinds Fred Rutten de touwtjes in handen heeft bij PSV slaagt de ploeg er echter veel te vaak in om op cruciale momenten te falen. Ik geef Feyenoord dan ook een goede kans en zet m’n geld op een 2-1 zege voor de Rotterdammers. Om je vraag te beantwoorden; die 10-0 is er natuurlijk behoorlijk ingehakt. Ik geloof echter niet zo in ‘extra motivatie-theorieën’, als prof speel je elk duel met maximale inzet. Herinneringen aan die vernederende middag in Brabant kunnen de spelers misschien wat opzwepen, maar daar ga je in principe niet beter door voetballen.

Het gerucht deed onlangs de ronde dat een bepaalde groep ‘supporters’ de selectie van Feyenoord onder druk wil zetten om expres te verliezen van PSV. ‘Liever geen Europees voetbal, dan Ajax kampioen’, is daarbij het motto. Wat vind jij hiervan, als echte diehard-Feyenoorder?

Wat betreft Bayern; Louis is natuurlijk een bijzonder mens (een totale mens, zou hij zelf zeggen). Bij alle clubs waar hij tot nu toe gewerkt heeft had hij altijd wel problemen met spelers, supporters of bestuursleden. Qua sportieve prestaties zijn er grote ups en downs. In sommige periodes tikken de ploegen van Van Gaal elke tegenstander van de mat en in andere fases lijkt het meer op een plaatselijk amateurteam. Na zijn succes bij Ajax slaagde Van Gaal er nooit meer in om ergens lang in dienst te blijven en echt iets op te bouwen, zoals hij in Amsterdam voor elkaar kreeg.. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de rare fratsen die Louis constant uithaalt bij persconferenties en balkonscènes. Als er successen worden behaald, zoals vorig seizoen bij Bayern, vergeeft iedereen Louis zijn lachwekkende gedrag, maar als het sportief minder goed gaat, worden de mensen snel Louis-moe.

Het is natuurlijk volkomen logisch dat de Bayern-top Van Gaal na dit seizoen weg wilde hebben, maar ik denk niet dat het veel zin heeft om hem nu, een paar weken voor het einde van de competitie, de laan uit te sturen en Andries Jonker de leiding te geven. Ik geloof niet in schokeffecten. Daarnaast heeft Van Gaal natuurlijk veel meer verstand van voetbal dan die arme Andries.

Even terug naar ons eigen land. De degradatiestrijd lijkt net als het gevecht om de titel af te stevenen op een climax. Alles lijkt beslist te gaan worden op die cruciale slotdag; zondag 15 mei. Wie denk jij dat er met de schaal vandoor gaat? En wie zullen we volgend seizoen niet meer terugzien in de Eredivisie?

Groeten,
Dennis

Het tegengas komt van Joey:

Hoi Dennis,

2-1 voor Feyenoord zeg jij. Ik denk ook inderdaad dat PSV het enorm lastig gaat krijgen in de Rotterdamse Kuip. Ik ben het overigens niet met je eens over je 'extra-motivatie' theorieën. Als je als volwassen persoon en tevens professioneel voetballer je werk goed probeert te doen, en dan zo verschrikkelijk hard onderuit gaat tegen PSV... Dan heb je wat goed te maken tegenover je fans en je trainer, die natuurlijk Feyenoorder is in hart en ziel. Daarnaast speelt je eigen eergevoel ook een rol. Niemand wil vernederd worden met 10-0. Ik zeg ook niet dat Feyenoord nu zal moeten winnen met 10-0, maar de punten in eigen huis houden, zou geen verkeerde stap zijn opweg naar Europees voetbal.

Diehard Feyenoorder noem je mij haha... eerlijk gezegt ben ik meer een teletekstsupporter die alleen een kaartje koopt als ik geld en tijd heb haha. Natuurlijk snap ik absoluut niet waarom de harde kern van Feyenoord wil verliezen van PSV. We mogen op dit moment niet aan Ajax denken, maar aan onze eigen successen. Als je Europa ingaat, kan dat extra inkomsten opleveren, en dat kan de club goed gebruiken. Ajax kampioen, zolang Feyenoord Europees voetbal haalt, ja daar teken in wel voor.

De titelstrijd en de degradatiestrijd. We beginnen onderaan bij Willem II en VVV-Venlo. VVV pakt de afgelopen maanden haast geen punt, en maakt het zichzelf erg lastig op deze manier. Ik zag hun wedstrijd zaterdagavond tegen SC Heerenveen, waarin Ruud Boymans tweemaal scoorde. Ik snap totaal niet dat deze man, de enigste met een aardig scorend vermogen, op de bank zit bij een club als VVV-Venlo, ongelofelijk. Daarnaast is Willem II erg onvoorspelbaar. 6-1 verliezen in een enorm slechte wedstrijd van Feyenoord, en daarna in een goede wedstrijd met 2-1 winnen van AZ. Uiteindelijk denk ik wel dat Willem II zal degraderen.

Kampioen... ik denk dat ik een van de weinige ben in Nederland, die nog denkt dat FC Twente kampioen gaat worden. In Amsterdam leeft het weer, en terecht. Ajax heeft het na de winterstop uitstekend gedaan. Ik geloof, even uit mijn hoofd, dat ze halverwege het seizoen met 11 punten achter stonden op de koploper. Niemand zou denken dat ze nog zouden meespelen om het kampioenschap. Iedereen dacht dat Twente weer kampioen zou worden, maar nu trekken mensen hun uitgesproken mening in. Jammer, want ik denk dat de Tukkers nog wel kampioen gaan worden. Dennis, ik wil jou mening hier ook over weten!

Daarnaast wil ik van jou ook nog even weten voor welke groep jij partij kiest. Je bent Ajacied natuurlijk. Ben jij voor groep Cruijff, of meer voor Rik van den Boog? Laat het me even weten, en beargumenteer het even!

Groeten,
Joey

Het laatste antwoord van Dennis:

Ha Joey,

Na de overwinning van FC Twente op ADO Den Haag denk ik, net als jij, dat de Tukkers kampioen worden. De thuiswedstrijd tegen Willem II gaan ze zeker winnen en dan hebben ze genoeg punten om aan een gelijkspel tegen Ajax op de slotdag voldoende te hebben. Het zou wel sneu zijn voor Ajax als de schaal aan Twente wordt uitgereikt in de ArenA...

Ajax speelt nog thuis tegen Excelsior en uit tegen Heerenveen, PSV heeft vanmiddag Feyenoord-uit en volgende week Vitesse-thuis. Uit die twee duels zullen zowel de Eindhovenaren als de Amsterdammers zeker niet de volle zes punten halen, waardoor Twente aan kop zal staan op de slotdag en het af kan maken tegen Ajax, dat ik minder sterk acht dan de Enschedeërs.

Onderin is de spanning ook te snijden. Na de ontwikkelingen van zaterdagavond is het verschil tussen VVV en Willem II drie punten, waarbij het doelsaldo sowieso in het voordeel is van VVV. Met nog twee duels te gaan moet Willem II dus vier punten halen om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Een blik op het competitieschema vertelt ons dat de Tricolores het nog moeten opnemen tegen Twente en NAC. Een lastige opgave, waardoor ik denk dat VVV het gaat redden. Of zij de nacompetitie overleven is een tweede verhaal, maar de formatie van Wil Boessen zal eerst die zeventiende plek maar eens veilig moeten stellen.

Rik van den Boog maakte deze week bekend per 1 juni zijn taken als algemeen directeur neer te leggen. Ik kan er geen traan om laten. Het kon natuurlijk niet uitblijven, na de verhalen in de media en de kritiek van Johan Cruijff, maar ik vind dat hij gedeeltelijk ten onrechte is weggejaagd. Qua beleid heeft deze man het op zich helemaal niet slecht gedaan. Hij heeft de financiën weer redelijk op orde weten te brengen en ‘het gaat verdomme goed met Ajax’, zoals hij het zelf omschreef. Maar Cruijff heeft er uiteraard meer verstand van dan Van den Boog. Kijk maar naar Barcelona en hoe hij die club helemaal op de rails heeft gezet, in de functie van souffleur voor het bestuur.

Het was natuurlijk oliedom om Cruijff buiten de deur te houden. Niemand kan winnen van de legendarische Nummer 14, die met de Telegraaf een belangrijk wapen in handen had. Van den Boog deed een poging Cruijff monddood te maken door een technische klankbordgroep op te richten, die adviezen gaf waar niets mee werd gedaan. Daarnaast probeerde hij de werknemers van Ajax voor zich te winnen door met een beschuldigende vinger naar Cruijff te wijzen, die in feite niets anders wilde dan voor enkele mensen, die hij niet kon gebruiken, een nieuwe baan te zoeken binnen Ajax of bij een satellietclub. Bij Barça waren de hoge pieten wél slim genoeg om naar Cruijff te luisteren. Het liefst had ik een constructie gezien zoals in Catalonië. Van den Boog en consorten mogen aanblijven, maar worden bij alle technische beslissingen ingefluisterd door Cruijff. Al deze heisa en onrust was niet nodig.

Maar waarom wilde Van den Boog niet gehoorzamen aan Cruijff? Die vraag kan ik niet beantwoorden. Ik heb Cruijffs rapport (Terug naar een georganiseerde chaos’) gelezen en Cruijff wil enkel de jeugdopleiding hervormen. Als de aanbevelingen waren doorgevoerd, had dat echt geen wereldschokkende veranderingen teweeggebracht voor Rik van den Boog & Co. Hoe kijk jij aan tegen deze kwestie?

Afgelopen woensdag won Real Madrid de finale van de Copa del Rey. Ronaldo maakte in de verlenging de enige treffer van het duel. Ikzelf vond de nederlaag van het onoverwinnelijk lijkende Barcelona verrassend. Binnenkort nemen de twee rivalen het opnieuw tegen elkaar op, in de halve finale van de Champions League. Wie denk jij dat aan het langste eind zal trekken in het kampioenenbal?

Trouwens zonde van die mooie beker, Sergio Ramos mag wel wat voorzichtiger doen voortaan!

Groeten
Dennis

Het afsluiten is aan Joey deze week:

Hee Dennis,

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de situatie bij Ajax niet geheel gevolgd heb. Overigens vind ik dat Rik van den Boog zijn ontslag wel een beetje over zichzelf heeft afgeroepen. Daarmee doel ik op verschillende leugens. Hij verdraaide bepaalde situaties zodat het voor hem gunstiger uitkwam, en loog over bepaalde dingen. Daarmee heeft hij al zorgen gewekt. Je moet in gedachte houden dat supporters belangrijk zijn voor de club, en als je dan over belangrijke zaken liegt, dan zal de druk groot worden, en in dit geval heeft het dus tot een ontslag geleden.

De Champions League even in dan maar. Iedereen vond dat Real Madrid anti voetbal speelde, maar als je daarmee wint, geef ik Mourinho groot gelijk. Je weet wat ze zeggen: 'De winnende trainer heeft altijd gelijk.' En ook in dit geval, want aan het einde van de rit, heeft Real de beker, en niet FC Barcelona. Overigens denk ik wel dat Barca in de Champions League zal winnen van haar aartsrivaal. De winst van Real is naar mijn mening een stunt, en die gaan ze niet nog een keer uithalen.

Dennis, bedankt voor je bijdrage deze week. Ondanks dat je me diehard Feyenoorder noemde en de lezers liet denken dat ik een kale, brede getatoërde hooligan ben, vond ik het erg leuk om deze week Op de Stip met je te schrijven. Misschien dat het ooit nog eens zal voorkomen!

Groeten,
Joey

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (1)

Reacties
KRYSRNG Rang: Amateur| 26-04-2011 14:53 | Reageer

Grappig om te lezen. :D Leuke stukjes.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!