| Vergeten? | Registreer

Artikel: Dost is de perfecte sluipschutter

7 mei 2012 12:30 | Bron: Voetbalinfo
 

Dat Bas Dost de topschutter van de Eredivisie zou worden, dat was voor aanvang van de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Feyenoord wel bekend. Vijf treffers tegen Excelsior, drie tegen NEC het is allemaal leuk en aardig, maar voor de overstap naar het buitenland, zoals naar het geïnteresseerde VfL Wolfsburg, moet je het ook tegen de betere tegenstanders laten zien. De vraag voor de Weegschaal was dan ook of de spits ook het doel kon treffen tegen een van de allerbeste defensies in Nederland sinds de winterstop.

Onzichtbare eerste helft
Dat de achterhoede van Feyenoord het de laatste maanden goed doet blijkt niet zozeer het probleem van Dost, maar vooral van zijn aangevers. Zeker de veelvuldig geroemde Luciano Narsingh zit volledig in de zak van de doorgebroken Bruno Martins Indi, die er een kunst van maakt om de bal te beschermen door zijn lichaam te gebruiken. De andere adjudant van Dost voorin, Oussama Assaidi speelt zoals gewoonlijk iets minder in dienst van de lange aanvaller. Maar ook hij heeft moeite om los te komen van zijn directe man en zijn voorzetten worden vaak voortijdig weggekopt door het duo Ron Vlaar – Stefan de Vrij.

De enkele keren dat de voorzetten vanaf, toch weer rechts, wel op maat zijn is het niet Dost maar een van zijn ploegmaats die gevaarlijk worden. Filip Djuricic en Viktor Elm worden beiden wel gevonden, maar blijken in hun afwerking niet zo scherp als Dost. De enige momenten dat Dost dan ook echt in beeld komt zijn die wanneer Heerenveen nog probeert op te bouwen. In de combinatie is Dost goed bruikbaar, al ziet het er soms wat onbeholpen uit met zijn lange ietwat houterige lichaam.

De klasse van een loopactie
Direct na rust krijgt Dost dan waar hij de hele wedstrijd al naar op zoek was. Assaidi breekt door over links en legt de bal laag voor. De lange spits komt ditmaal echter net niet goed uit met zijn passen waardoor hij de bal maar half raakt en Erwin Mulder de bal kan oprapen. Maar tien minuten later komt Dost weer in scoringspositie en ditmaal komt het wel goed uit met zijn passen en kan hij de bal bij de tweede paal zo binnenglijden. Vooral de loopactie van Dost verdient de complimenten.

Op het moment dat Heerenveen de helft van Feyenoord opkomt staat Dost wat rechts van de goal van Mulder. De bal is dan links op de middenlijn bij Elm, die inspeelt op Djuricic die wat centraler op het veld staat. Voor Dost is dit het teken om van rechts naar binnen te gaan. Hij verlaat linksback Martins Indi en komt bij Vlaar. Djuricic speelt de bal nog een paar meter door naar rechts, naar Narsingh, die de bal op zijn beurt weer verder naar rechts speelt naar de opkomende Sven Kums. Op het moment dat de Belgische middenvelder de bal ingespeeld krijgt kruipt Dost achter Vlaar en loopt hij langzaam bij hem weg.

Omdat het spel zich in hoog tempo verplaatst in de tegengestelde richting van de loopactie van Dost blijft de blik van Vlaar gefocust op de bal en de actie voor hem. Daardoor heeft Dost een zee van ruimte in de rug van de Feyenoord-aanvoerder. Op het moment dat de voorzet van Kums komt heeft Dost al vier meter te pakken en is Vlaar compleet kansloos tegen de bij de tweede paal glijdende Dost. Na de 1-0 neemt Feyenoord het heft in handen en komt Dost eigenlijk niet meer in het spel voor. En Dost wordt een kwartier voor tijd vervangen door Rajiv van la Parra.

In perspectief
Wolfsburg zou interesse in Dost hebben en als ze hem binnenhalen, dan halen ze ook een geweldige goalgetter in huis. Dost weet precies waar hij moet zijn om tot scoren te komen. De vraag is alleen of Dost wel bij Wolfsburg tot zijn recht komt. Met de spitsen Patrick Helmes (afgelopen zomer gehaald van Bayern Leverkusen) en Mario Mandžukić ook nog bij de selectie lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat Wolfsburg speciaal voor Dost met één diepe spits gaat spelen. In dat kader kan Dost beter wachten op een andere club. Dat hij ook daar zal gaan scoren, heeft hij inmiddels wel bewezen.

Kasper Hermans

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (3)

Reacties
Robert Rang: Legende| 07-05-2012 12:36 | Reageer

De ideale spits voor elk team dat op de counter speelt of juist in de 16 opereert :P

MikeStrik Rang: Waterdrager| 07-05-2012 12:47 | Reageer

Ben benieuwd hoe hij zonder twee buitenspelers (Narsingh en Assaidi) funtioneerd. Je moet wel de club zijn wil je Dost halen, is alleen goed als er 2 vlugge buitenspelers langs lopen.

ErwinMeeks Rang: Super talent| 07-05-2012 18:55 | Reageer

Goede spits, maar benieuwd wat hij op een hoger niveau kan. 'Het pakken van vier meter' zou hem in Duitsland niet zo snel lukken. En daarbij hebben concurrenten zoals Patrick Helmes en Mario Mandžukić toch wat meer techniek en mogelijkheden, Mandžukić zeker.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!