| Vergeten? | Registreer

Artikel: Road to Euro 2012: Tsjechië, hoopt op een nieuwe gouden lichting

27 mei 2012 16:00 | Bron: Voetbalinfo
 

Het nationale Tsjechisch voetbalelftal heeft zich ternauwernood weten te plaatsen voor het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne. De ploeg is ingedeeld in Groep A met onder andere het gastland Polen. In aanloop naar de eindronde is het nog maar de vraag of bondscoach Michal Bílek in zijn sterkste formatie kan aantreden. Sterspeler Tomáš Rosický, die onder contract staat bij het Engelse Arsenal, kampt namelijk met een blessure. De zorgen in het Tsjechische kamp zijn dus enorm groot, maar de hoop op een succesvol toernooi leeft bij het volk in Tsjechië.

Geschiedenis
Tsjechië speelt sinds 1994 mee aan de Europese kwalificatiewedstrijden om toegang te krijgen voor het hoofdtoernooi. In 1996 bereikte het als debutant direct de finale, maar werd deze na verlenging verloren van Duitsland. De daaropvolgende toernooien in 2000, 2004 en 2008 was Tsjechië telkens van de partij, maar werd het succes uit '96 niet meer geëvenaard. Een halve finaleplek haalden ze in 2004 wel, maar daar was de latere verrassende winnaar Griekenland te sterk.

Kwalificatie
In de kwalificatieronde moest Tsjechië het onder andere opnemen tegen regerend Europees- en Wereldkampioen Spanje. De overige tegenstanders waren van een beduidend lager niveau, Litouwen en Liechtenstein. Alleen outsider Schotland kon nog eventueel roet in het eten gooien van de Tsjechen op weg naar de eindronde. Zoals verwacht eindigde Tsjechië achter Spanje als nummer twee en moest het play-offs gaan spelen om het EK te bereiken. Tegenstander was Montenegro, dat over twee wedstrijden met 3-0 verslagen werd.

Eindstand Groep I:
1. Spanje 8-24
2. Tsjechië 8-13
3. Schotland 8-11
4. Litouwen 8-5
5. Liechtenstein 8-4

Sterspeler
De absolute sterspeler in het elftal van Tsjechië is de betrouwbare en zeer ervaren doelman Petr Čech, die onder contract staat bij het Engelse Chelsea. De dertigjarige goalie heeft al 63 interlands achter zijn naam staan en is daarmee een van de meest ervaren spelers van het elftal. Daarnaast stuurt hij het elftal vanuit zijn eigen doel aan en is Čech enorm belangrijk met zijn goede spelhervattingen en vele reddingen.

Tegenstanders
In Groep A op het Europees Kampioenschap zullen de Tsjechen gastland Polen, Griekenland en Rusland als tegenstander ontmoeten. Een zeer gewaagde groep waar alle vier de ploegen een gelijke kans hebben op de kwartfinales. Tsjechië zal op 8 juni voor het eerst aftrappen tegen Rusland en sluit het toernooi af met een wedstrijd tegen Polen op 16 juni.

Kansen
De kansen van Tsjechië zullen puur aan het vertoonde spel op het toernooi liggen. De selecties van de opponenten in Groep A zijn namelijk gelijkwaardig, waardoor het op voorhand een spannende strijd lijkt te gaan worden.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (2)

Reacties
fillyking Rang: Super talent| 27-05-2012 16:08 | Reageer

Met Cech in het doel ben je veilig (: Ik weet zeker dat hij met Casilias zal strijden om de Gouden Handschoen.

Robert Rang: Legende| 27-05-2012 16:34 | Reageer

Haha het Chelsea van het EK dus?Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!