| Vergeten? | Registreer

Artikel: Het is hier geen '88

12 juni 2012 16:26 | Bron: Voetbalinfo
 

Het Nederlands elftal is uitermate teleurstellend aan het EK begonnen en laten we daar voor het gemak de voorbereiding ook bij noemen. Slowakije werd nipt verslagen en Bulgarije was zelfs een maatje te groot. Maar ach, dat was in 1988 niet anders. Denemarken won zaterdagavond met 1-0 van Oranje. Maar ach, in ’88 verloren we ook de eerste wedstrijd.

Het is een beetje het verhaal van de laatste weken: 1988. Want het eenmalige Oranje-succes zal en moet dit jaar een vervolg krijgen. De gelijkenissen zijn groot, zo vinden buitenstaanders. In de voorbereiding werd verloren van Bulgarije, de eerste poulewedstrijd werd verloren en we hebben een wereldspits op de bank die zich zit te verbijten. Destijds was dat Van Basten, nu hebben we Huntelaar.

Droom laten varen

Misschien moeten we de ‘droom van 88’ maar eens laten varen. We hebben namelijk geen Van Basten, geen Wim Kieft, geen Ruud Gullit. En nee, Ronald Koeman doet ook niet meer mee. Misschien moeten we überhaupt wat minder gaan praten en meer onze voeten laten spreken. De Sneijdertjes en Robbens lijken het hele land te willen overtuigen dat ‘we’ er echt nóg beter voorstaan dan twee jaar geleden. Twee jaar geleden, weet u nog? De verloren WK-finale. Diezelfde Robben? Ach, laat ook maar.

Elke linie heeft wel een verhaal. Zo heeft Maarten Stekelenburg misschien wel het slechtste seizoen uit zijn carrière achter de rug. De doelman maakte de overstap naar AS Roma, maar is daar vooralsnog niet gelukkig van geworden. Gregory van der Wiel was een half jaar geblesseerd, Mathijssen raakte dat in de voorbereiding op het toernooi en op de linksback-positie staat de piepjonge Jetro Willems. Hoe anders was de stemming, vorm en fysieke gesteldheid twee (en ja, ook 24) jaar geleden?

Schoonzoon Van Bommel zekerheidje

Dan het middenveld: Schoonzoon Mark van Bommel lijkt een zekerheidje onder bondscoach Bert van Marwijk. Nigel de Jong heeft een goed seizoen achter de rug, werd kampioen en verdiend zijn plek. De twee verdedigend ingestelde middenvelder kunnen echter niet voor voldoende creativiteit zorgen. Rafael van der Vaart kan dat wel, maar onze bondscoach is wat dat betreft een béétje eigenwijs. Of hij houdt gewoon heel veel van zijn schoonzoon.

De aanvallende middenvelders. Ibrahim Afellay weet net weer is hoe een bal eruit ziet, maar zou Oranje naar de Europese titel moeten leiden. Teveel gevraagd, als je het mij vraagt. Wesley Sneijder lag meer in bed (met of zonder Yolanthe) dan dat hij op het veld stond en is alles behalve okselfris. Arjen Robben, tja. Wat moeten we daar NIET over zeggen? Gemiste penalty’s, verkeerde keuzes, zelfzuchtig en zwaar overschat, als je het mij vraagt. Luciano Narsingh (twintig assists, fit) lijkt nog even te moeten wachten op zijn kans.

Moyenne van één op twee niet genoeg voor basisplaats

Dan de voorste en meest besproken linie. Aanvallers Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar vechten om de plek van centrumspits. Hoewel, vechten? Eigenlijk stond het al vanaf het WK 2010 vast dat niet Huntelaar, maar Van Persie zou gaan spelen. Hunter zei het zelf al: ‘Ik heb het gevoel dat alles al van te voren vast stond’. En zo is het ook. RvP verstijft echter zodra hij een Oranje-shirt om zijn schouders heeft. Huntelaar loopt daarentegen één op twee in Oranje, maar dat mag geen reden zijn voor een basisplaats. Zo is het, toch Bertje?

Tijdmachine

Nee. 2012 is alles behalve 1988. Het geloof in de titel komt, in tegenstelling tot twee jaar geleden, een beetje geforceerd over. Alsof men de media moet overtuigen van eigen kunnen. Op dit moment hebben we misschien meer aan een tijdmachine dan aan Van Persie. Dan konden we weer even terug naar die mooie tijd. Helaas, het is 2012 en geen 1988.

Kelvin de Ridder

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (1)

Reacties
Kella020 Rang: International| 12-06-2012 17:35 | Reageer

Zou mooi zijn als we het succes uit '88 kunnen herhalen, maar laten we ons vooral gewoon op de komende wedstrijden focussen. Vind dat de speler teveel de media opzoeken om ons te overtuigen dat het allemaal wel goed zit.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!