| Vergeten? | Registreer

Artikel: De erfenis van Bertje

4 juli 2012 15:00 | Bron: Voetbalinfo
 

Het Europees kampioenschap werd een deceptie. Drie keer verloren, slechts twee keer gescoord, één bondscoach armer en nul punten rijker. Het is een korte samenvatting van hoe het EK voor 'ons' is verlopen. Spanje werd ondertussen gewoon weer Europees kampioen en 'Bertje' liet ons achter met een verschrikkelijke erfenis: Een op hol geslagen kleuterklas.

Gedurende en na het EK werd er langzaamaan duidelijk wat er zich allemaal afspeelde binnen de Oranje-muren en ook dat meester Bert het niet meer onder controle had. De kleuterklas van Bert gedroeg zich alsof het op schoolreisje was en de juf of meester even boodschappen was halen voor de groep. Alles kon, alles mocht. Regels? Die hadden we niet. Waar bij een kleuterklas ongetwijfeld de snoepjes uit de kast zouden worden gehaald, was het bij het Nederlands elftal de drank die op tafel verscheen.

Er ontstonden kliekjes en er werd ouderwets over elkaar geroddeld. Die zei dat en die had dat gezegd. Al gehoord dat Robin en Klaas-Jan elkaar uit hebben lopen schelden? Oh. Nee, het team dat twee jaar geleden – op het WK in Zuid-Afrika – alles voor elkaar over had, was er simpelweg niet meer. Men was niet meer bereid voor elkaar te vechten en elkaar de bal gunnen was al heel wat. En Bertje elke keer maar weer voor de camera beweren dat er genoeg samenhang was om voor Europees succes te gaan. Genoeg? Serieus? Wat is genoeg Bertje? Nee, Van Marwijk stond – tegen beter weten in – telkens weer vol goede moed de pers te woord, maar wist zelf ook wel dat er niets van klopte.

Na een lange en diepgaande evaluatie (als we de twee Bertjes, van Marwijk en van Oostveen, mogen geloven) is er besloten om uit elkaar te gaan. De meester vond het niet meer leuk en laat de klas achter. Prima! Bedankt voor de mooie jaren. Maar, wie nu? Het lijstje met namen is al meerdere keren opgenoemd. Jack van Gelder noemde zelfs Johan Cruijff even. Buiten El Salvador werden vooral de bekende namen genoemd die iedereen had kunnen oprakelen: Guus Hiddink, Louis van Gaal, Co Adriaanse, Frank Rijkaard, Ronald Koeman, Frank de Boer en Ruud 'ik-voel-me-zo-vereerd' Gullit. Ondertussen kunnen vier van de zeven namen worden doorgestreept. Zij waren niet beschikbaar en/of herkende zich niet in het vereiste profiel.

Want, welke van de hier bovengenoemde oefenmeesters zal de PABO hebben afgerond? Behalve Van Gaal – hij is voormalig gymleraar - niemand. En dat lijkt toch wel een vereiste. Voetballen kunnen ze wel, maar lief tegen elkaar doen en vooral samenwerken moeten onze jongetjes nog leren. Misschien komt Gullit wel het meest in de buurt. De meester die al een tijdje niet meer voor de klas heeft gestaan en staat te popelen om zijn 'kids' weer eens wat bij te leren. Die het een uitdaging vindt om de rotte appels in de groep zo te ontwikkelen dat het weer beste vriendjes kan zijn met iedereen. Klaas-Jan en Robin maken samen een kleurplaat, Gregory en Dirk spelen met de blokken en Ibrahim en Rafael zitten achter de meiden aan. Iedereen heeft een maatje en als we met zijn allen op schoolreisje gaan, zijn we één hechte klas.

Nee, zo makkelijk als het hier boven geschetst is zal het ongetwijfeld niet gaan. Deze klas moet eens flink door elkaar worden geschud en bovenal moet men met elkaar in gesprek gaan. "Elkaar eens flink de waarheid vertellen", zoals Kuyt het in de media omschreef. Wie dat groepsgesprek zal gaan leiden, is vooralsnog onduidelijk. De KNVB heeft geen haast met een nieuwe meester voor de groep. Een stagiaire - om te beginnen - zou het ook prima kunnen, zo denkt de voetbalbond. De erfenis van Bertje is er niet zomaar één en het wordt een hele klus deze klas weer allemaal de zelfde kant op te laten kijken. Succes, meester!

Kelvin de Ridder

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (3)

Reacties
Ajax Rang: Amateur| 04-07-2012 16:22 | Reageer

Leuk stuk.

Ajax_Purmerend | 04-07-2012 17:01 | Reageer

Leuk stukje om te lezen

bennyboys Rang: Wereldkampioen| 04-07-2012 19:57 | Reageer

Ja een zeer mooi geschreven stuk en ben benieuwd wie er voor de groep komt te staan?
Ik hoop toch op Louis.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!