| Vergeten? | Registreer

Artikel: Janmaat speelt zijn eigen spel, maar is verdedigend lui

20 augustus 2012 12:00 | Bron: Voetbalinfo
 

Deze week staat Daryl Janmaat in de schijnwerpers bij de Weegschaal. Aanvankelijk leek het erop dat de nieuwe rechtsback van Feyenoord zaterdag tegenover een van de beste linksbuitens van Nederland zou staan, maar door de transfer van Oussama Assaidi naar Liverpool viel dat idee in het water. Met Oussama Tannane werd de klus voor Janmaat een stuk makkelijker.

Geen directe tegenstander
Hoewel Tannane linksbuiten staat, komt hij vergeleken met Assaidi veel meer naar binnen waardoor Janmaat vaak veel ruimte heeft. Al zoeken de twee elkaar in het begin nog wel eens op, maar daar blijft het bij. Wanneer Tannane op links staat is het bovendien vaak Ruud Vormer die de vleugelspeler van sc Heerenveen oppakt.

Zelf heeft Janmaat veel ruimte omdat Tannane hem niet vroeg opvangt. In eerste instantie heeft Janmaat veel moeite om te bedenken wat hij precies met de ruimte moest doen en was hij slordig in de passing. Misschien is Janmaat enigszins bevangen door zogenaamde Kuipvrees bij zijn debuut, maar naarmate de eerste helft vordert komt hij beter in zijn spel. Het is eigenlijk een vrij simpel spelletje wat hij speelt. Ruben Schaken in de voeten inspelen of diep sturen;, meer doet hij eigenlijk niet, maar het is effectief.

Chaotische tweede helft
In de tweede helft is het niveau van de wedstrijd veel minder dan voor rust. Samen met een paar anderen weet Janmaat zich te ontrekken aan de malaise en hij houdt zich goed aan zijn spelletje. Een inspeelpass op Schaken en af toe op de spits Guyon Fernandez of later Lex Immers. Het is niet moeilijk wat hij doet, maar het knappe eraan is dat hij zich – in tegenstelling tot de openingsfase – niet meer laat verleiden om voor moeilijkere opties te kiezen.

Wel valt op dat hij bij balverlies niet heel veel doet. Hij sjokt soms traag mee terug. En laat zijn man, Tannane en later Arsenio Valpoort, regelmatig opvangen door een teamgenoot. Hij moet nog actiever meeverdedigen, hij is tenslotte rechtsback en daarbij staat verdedigen hoog in het vaandel. Tegen een ploeg waar meer spelers het vernuft van Filip Djuricic hebben, kan dat soort laksheid Feyenoord nog wel eens opbreken.

Cijfers
Van zijn negentien passes vooruit kwamen er veertien goed aan bij een ploeggenoot. Deze stammen bijna allemaal van na zijn matige start in de eerste twintig minuten. In de breedtepasses ligt zijn percentage aan goed afgeleverde ballen vreemd genoeg lager. Sterker nog: hij geeft er vier fout en maar drie komen aan bij een ploeggenoot. In de passing achteruit maakt Janmaat geen fout. Opvallend is dat hij de fysieke strijdduels tegen de lichte spring in het veld, Tannane, niet vaak wint. De jongeling van Heerenveen wint het vaak op kleine slimmigheidjes. Tegen de fysiek sterke Valpoort komt Janmaat beter voor de dag. In totaal verliest en wint hij zeven fysieke duels.

Conclusie
Janmaat kan voetballend prima mee bij Feyenoord. Hij is een speler die daar perfect past, omdat hij zonder veel poespas gewoon strak zijn taak uitvoert. Verdedigend kan het allemaal nog wat beter en met name actiever bij Janmaat en krijg je soms het idee dat hij liever rechtshalf in een 4-4-2-systeem was geworden.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!