| Vergeten? | Registreer

Artikel: Dortmund en Bayern strijden wederom om Bundesliga-titel

24 augustus 2012 15:00 | Bron: Voetbalinfo
 

Het seizoen 2012/2013 in de Bundesliga staat op het punt van beginnen. Nadat twee keer op rij de landstitel naar Borussia Dortmund ging, wil Bayern München de macht weer terug pakken. Verder werpt Voetbalinfo ook een blik op de kandidaten voor Europees voetbal en worden de nieuwelingen onder de loep genomen.

De titelkandidaten
Als titelverdediger zijnde ben je altijd kandidaat en dat is in het geval van Borussia Dortmund zeker niet anders. Die Borussen pakten afgelopen seizoen zelfs de dubbel en omdat er minder spelers dan verwacht zijn vertrokken bij de ploeg van Jurgen Klöpp, behoort een derde titel op een rij serieus tot de mogelijkheden voor Dortmund. Maar er zijn een aantal kapers op de kust.

De grootste uitdager is natuurlijk Bayern München. Net als Dortmund is dat een ploeg waar er in de basiself niet heel veel zal gaan veranderen. Der Rekordmeister liet al zien goed in vorm te zijn, door met een 2-1 winst de Duitse Supercup van Dortmund af te snoepen. De grote vraag in München is echter hoe de selectie zich houdt. De laatste twee seizoenen van Bayern München kennen steeds een twist binnen de spelersgroep, waar spelers met elkaar botsen en zelfs met elkaar op de vuist gaan. Als trainer Jupp Heynckes deze chaos dit seizoen weg kan houden uit de selectie, dan is Bayern titelkandidaat nummer één.

Buiten de grote favorieten ligt er voor de titel met Schalke 04 nog een outsider op de loer. Ook dit is een ploeg die niet heel veel heeft ingeleverd, behalve haar captain Raúl. Dat zal ongetwijfeld even meewegen, zeker in het begin. Maar Schalke heeft in principe voldoende kwaliteit om gewoon bovenin de Bundesliga mee te draaien. En als het meezit ligt wellicht zelfs de titel voor het grijpen.

De Europese plekken
Het lijkt dit jaar te horen bij de Duitse topclubs, maar ook de nummer vier van afgelopen seizoen Borussia Mönchengladbach heeft weinig spelers zien vertrekken. Eigenlijk vertrok er tot dusver slechts één iemand uit de basiself, maar dat was dan gelijk wel de grote ster van de ploeg. Marco Reus keerde terug naar de kampioen Dortmund, waar hij ook de jeugdopleiding doorliep. De jongeling was de afgelopen seizoenen de spil van Gladbach en zal node gemist worden. Daarnaast was het afgelopen jaar een droomjaar voor Gladbach. Een jaar eerder speelde het nog een play-off om in de Bundesliga te blijven, afgelopen seizoen werd het dus vierde. Een (kleine) terugslag na de klapper van afgelopen jaar lijkt een logisch vervolg. Toch is de ploeg niet uit te vlakken voor Europees voetbal.

De grootste concurrent voor die plekken is VfL Wolfsburg. De Volkswagenclub werd in 2009 nog zeer verrassend kampioen, maar heeft sindsdien nog weinig laten zien in de eigen competitie. Vorig seizoen kwam na bijna twee seizoenen bij Schalke 04 de trainer die de club in 2009 kampioen had gemaakt weer terug. Felix Magath leidde Wolfsburg bij zijn comeback naar een achtste plaats en greep zodoende net naast de Europese plekken. Dit jaar zal er niets minder dan een Europees ticket geëist worden door het bestuur. De andere kandidaten voor de Europese plekken zijn Bayer Leverkusen, dat altijd een aardige ploeg op de been weet te brengen, en Hannover 96, dat zich afgelopen seizoen verrassend plaatste voor de Europa League.

De nieuwelingen
Eintracht Frankfurt is bepaald geen nieuweling. De ploeg acteerde de afgelopen jaren vaak genoeg in de Bundesliga, maar moest ook ieder jaar het veld weer ruimen. Vorig seizoen werd het netjes tweede in de 2. Bundesliga en krijgt nu een nieuwe kans. Kampioen werd daar SpVgg Greuther Fürth. De club was bijna vijftig jaar afwezig in de Bundesliga en zakte zelfs af naar de zesde klasse, maar keert nu weer terug op het hoogste niveau. Dat de bekendste speler bij Fürth Tobias Mikkelsen is – een Deense aanvaller die afgelopen EK bij de selectie zat – vertelt eigenlijk al dat de promovendus het komend seizoen lastig zat gaat krijgen.

Fortuna Düsseldorf is de derde en laatste die promoveerde vanuit de 2. Bundesliga. De club is de afgelopen jaren bekend geworden, omdat het met dat immense stadion (met 54.600 plaatsen) zelfs in de regionale divisies bivakkeerde. Met de promotie naar de Bundesliga hoopt Düsseldorf de weg naar de tijden van vroeger weer gevonden te hebben. Zo haalde het in 1979 nog de finale van de Europa Cup II.

Opmerkelijk: Go West
Het westelijke deel van Duitsland is altijd meer het voetbalgebied geweest dan het voormalige Oost-Duitsland en dat zie je terug in de topografische verdeling van de voetbalclubs. Door het degraderen van Hertha BSC bevindt geen een Bundesliga-club zich nog in Oost-Duitsland. De club die het meest oostelijk gelegen is, is Bayern München maar die ligt nog altijd een kleine honderd kilometer van de oostgrens af. In het westen is het wel anders. Als je de grens met Nederland honderd kilometer naar rechts zou verplaatsen zouden Borussia Dortmund, Schalke 04, Fortuna Düsseldorf, Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen in de Eredivisie spelen.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!