| Vergeten? | Registreer

Artikel: Sneijder in een gesloten wedstrijd zomaar een van de spelers

27 augustus 2012 12:00 | Bron: Voetbalinfo
 

In de Weegschaal bevindt zich deze week Rodney Sneijder. Het broertje van… mocht deze zomer vertrekken bij Ajax. Bij RKC Waalwijk ontpopte hij zich in de eerste wedstrijden tot een van de revelaties van de seizoensstart. Hebben de Amsterdammers een fout gemaakt door Sneijder te laten gaan?

Afschermen
Acht minuten en veertig seconden zijn er verstreken als Rodney Sneijder voor het eerst de bal raakt. Niet met links, niet met rechts. Nee, met zijn hoofd. De kleine middenvelder kopt een voorzet zijn eigen strafschopgebied uit. Daarvoor is hij nog niet aan de bal geweest. Het was Roda JC dat de wedstrijd domineerde en onder controle had. RKC Waalwijk opereerde slordig en zocht bovendien veel de linkerkant, waar niet Sneijder maar Florian Jozefszoon stond opgesteld.

Dat Sneijder weinig aan de bal komt is overigens vooral te wijten aan Sutchuin Djoum. De linkermiddenvelder schermt telkens de passroute van Cuco Martina naar Sneijder af, waardoor die vaak overgeslagen wordt. Op zijn beurt doet Sneijder overigens hetzelfde bij Djoum, door zich goed op te stellen wanneer de van PSV gehuurde linksback Abel Tamata aan de bal is. Zo wordt hij gedwongen de bal steeds terug te spelen.

Zwerven
Na een klein kwartier krijgt RKC meer de overhand in de wedstrijd en komt Sneijder ook meer in het spel voor. Steeds vaker durft hij de rechtsbuitenpositie – die toch al niet zijn favoriete is – te verlaten om wat centraler op het veld te komen. Dit levert hem vaker de bal op en dan zie je dat hij vaak de opening ziet en goede passes in huis heeft.

Ondanks de wat betere fase van de Waalwijkers en dat Sneijder zelfs een paar keer in kansrijke positie voor Filip Kurto opduikt, kan hij zijn stempel niet drukken. Hij is niet zo nadrukkelijk aanwezig en bedrijvig als in de vorige wedstrijd en is op het veld 'zomaar een van spelers'. In de tweede helft is Sneijder een stuk bedrijviger dan voor rust. Het meeste wat hij doet is sober, maar niet uitzonderlijk. In zijn voordeel pleit dat hij zich niet mee laat slepen in de slechte fases die zijn ploeggenoten en tegenstanders wel helpen, al sluipen ook bij hem de schoonheidsfoutjes er op een gegeven moment wel in. Trainer Erwin Koeman ziet dat als reden om hem vlak voor tijd te vervangen voor Frank van Mosselveld.

Cijfers
De passes van Sneijder in het eerste bedrijf kwamen op een na allemaal bij een ploeggenoot terecht. In totaal komt een kleine tachtig procent van de gegeven ballen aan. Wat echter mist is de slimme pass naar voren, een pass die in het voetbal van Ajax met de lopende mensen goed past. Weinig, slechts vijf keer, zoekt Sneijder de route naar voren en tot driemaal toe gaat het mis. De goede openingen van Sneijder liggen vooral in de breedte, wanneer hij het spel kan verplaatsen naar vaak Ard van Peppen.

Conclusie
Wanneer de wedstrijd open is, er veel bewogen wordt en het tempo hoog ligt, is Sneijder een ideale speler voor misschien wel elke Eredivisie-club, zo liet hij de afgelopen weken al merken. Maar in een gesloten wedstrijd zoals die van vrijdag valt hij niet meer op dan een ander. Als Ajax zijnde heb je vaak van die wedstrijden die moet worden opengebroken door middel van een splijtende pass en dat was net dat voetbalfacet dat Sneijder tegen Roda JC niet kon laten zien.

Kasper Hermans

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!