| Vergeten? | Registreer

Artikel: Zinedine Zidane; een grillige regisseur

6 september 2012 12:00 | Bron: VoetbalInfo
 

Zinedine Zidane was een regisseur op de grasmat. Met zijn verfijnde techniek en spelinzicht zette de Fransman jarenlang de aanvalslijnen bij enkele Europese topteams en het nationale team uit. De ogenschijnlijk onverstoorbare spelverdeler kende echter één minpunt; zijn opvliegende karakter. Zo eindigt zijn actieve loopbaan abrupt met het geven van een kopstoot in de WK-finale van 2006 tegen Marco Materazzi. Het was niet zijn enige uitspatting, wat maar weer eens bewijst dat de eigenschappen geniaal en gek niet ver van elkaar liggen.

Het getalenteerde straatjochie
Een driedaagse trainingsstage in Aix-en-Provence stond aan de basis van Zidane’s indrukwekkende voetbalcarrière. De zoon van Algerijnse immigranten speelde tot dan toe voor onbekende clubs als US Saint-Henri Club en Septemes Sports Olympiques. Scout Jean Varraud was onder de indruk van zijn kwaliteiten en bood het 13-jarige talent een zesweekse proefperiode aan in de jeugdopleiding van profclub AS Cannes.

Nog geen vier jaar later maakte Zizou zijn debuut in het eerste elftal van de Franse middenmoter. Toen hij op 8 februari 1991 zijn eerste doelpunt namens AS Cannes scoorde, kreeg hij uit handen van de toenmalig voorzitter een rode Renault Clio. Na vier seizoenen voelde Zidane dat het tijd was om de volgende stap te zetten en verliet de club uit het zuiden van Frankrijk.

Girondins de Bordeaux en Olympique Marseille wilden hem dolgraag aan hun selectie toevoegen. Zidane volgde zijn hart en liet de aanbieding van de club uit zijn geboorteplaats aan zich voorbij gaan. Na een moeizame acclimatiseringperiode ging het voor de wind met Zidane bij Bordeaux. Hij ontwikkelde zich stormachtig en werd de sterspeler van het team. Jaar na jaar kwalificeerde de ploeg zich voor de UEFA Cup en kreeg Zidane de mogelijkheid om zich op het Europese toneel te manifesteren.

Juventus volgde de verrichtingen van de technicus al langere tijd op de voet. Nadat Zidane met Bordeaux in 1996 de UEFA Cupfinale verloor, greep de Italiaanse topclub haar kans om hem vast te leggen. Met deze overgang stapte de regisseur letterlijk in de voetsporen van diens legendarische landgenoot Michel Platini. Zijn transfer zou Bordeaux een schamele 3,5 miljoen euro hebben opgeleverd.

Met Zidane in de gelederen reeg De Oude Dame in die periode de prijzen aaneen. In vijf jaar tijd werden onder andere twee landstitels, de Super Cup en Intertoto Cup in de wacht gesleept. Daarnaast won de aanvallende middenvelder in deze periode enkele individuele prijzen zoals Wereld- en Europees Voetballer van het Jaar. Een smet zijn de twee Champions Leaguefinales die verloren gingen. Was in zijn eerste jaar Borussia Dortmund te sterk (3-1), het jaar daarop ging Real Madrid er met de hoofdprijs vandoor (1-0).

In Turijn had Zidane zijn marktwaarde aanzienlijk opgekrikt en het geïnteresseerde Real Madrid moest dan ook diep in de buidel tasten om hem aan te kunnen trekken. Voor het recordbedrag van ongeveer zeventig miljoen euro kwam hij op de loonlijst van De Koninklijke. Hiermee was Zidane de duurst getransfereerde speler toentertijd. Alleen bij de transfer van Cristiano Ronaldo ruim tien jaar later van Manchester United naar Real Madrid is meer geld uitgegeven (ruim 90 miljoen euro).

In het Spaanse sterrenensemble voelde Zidane zich al snel thuis en zette hij de aanvalslijnen als vanouds uit. Met zijn techniek, inzicht en schijnbewegingen stal hij de harten van de Madrileense supporters. In zijn eerste jaar werd er direct beslag gelegd op de Champions League en Super Cup. Toen in 2003 ook het landskampioenschap werd behaald, zorgde de aanstelling van voorzitter Florentino Perez voor een verandering in het beleid van Real Madrid. Het financiële plaatje werd boven het sporttechnische aspect gesteld, waardoor er in het restant van Zidane’s verblijf geen noemenswaardige prijzen meer werden gewonnen.

Op 7 mei 2006 speelde Zizou zijn laatste wedstrijd in clubverband. In de competitiewedstrijd tegen Villareal CF droegen zijn teamgenoten speciale shirts ter ere van Zidane. Na de wedstrijd bedankte ook het publiek in het Santiago Bernabéu Stadion op fantastische wijze hun publiekslieveling. Samen met een ovationeel applaus zongen zij gezamenlijk ‘merci’, waarop Zidane het veld in tranen verliet.

Vijftien rode kaarten
In zijn totale loopbaan kreeg Zidane maar liefst vijftien keer een directe rode kaart voorgehouden. Dit is voor een verdediger al een abnormaal hoog aantal, laat staan voor een aanvallende middenvelder. Veel van zijn prenten ontving de Fransman niet voor een overtreding in een duel, maar na een ongeoorloofde reactie van zijn kant. Zidane straalde dan wel uit een onverstoorbare stylist te zijn, maar zijn borrelende temparement bracht hem vaak een schorsing.

Het meest bekende voorval van zijn grilligheid is de kopstoot tegen Marco Materazzi in de finale van het Wereldkampioenschap in 2006. In het Olympische Stadion van Berlijn was Zidane bezig aan zijn laatste wedstrijd op professioneel niveau. In de zevende minuut had de Fransman zijn land nog op voorsprong gezet door een Panenka-penalty te scoren. Twaalf minuten later maakte Italië alweer gelijk en na negentig minuten moest er verlengd gaan worden.

In de 110e minuut van de verlenging verloor Zidane weer eens zijn zelfbeheersing, nadat Materazzi een provocerende uitspraak in zijn richting deed. De regisseur van het Franse nationale team draaide zich om en gaf de Italiaanse verdediger een kopstoot op zijn borst. De arbiter heeft het niet zien gebeuren, maar werd door één van zijn assistenten ingelicht. Met deze woede-uitbarsting beëindigde Zidane zelf abrupt zijn carrière. Uiteindelijk won Italië de strafschoppenserie en bleef Les Blues met lege handen achter.

Wereldvoetballer van het Jaar
In zijn periode bij Juventus en Real Madrid werd Zinedine Zidane driemaal uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar. In 1998, 2000 en 2003 verkozen de bondscoaches en aanvoerders van alle nationale teams wereldwijd de Fransman tot de beste speler van dat jaar.

Zidane staat hiermee op de eerste plaats, maar is niet de enige speler die driemaal deze prestigieuze titel in ontvangst mocht nemen. Hij moet deze eer delen met de Braziliaanse aanvaller Ronaldo en de Argentijn Lionel Messi.

Pieter Ooms

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (1)

Reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!