| Vergeten? | Registreer

Artikel: Viergever ontpopt zich als leider in de achterhoede van AZ

17 september 2012 12:05 | Bron: Voetbalinfo
 

Niklas Moisander vertrok deze zomer bij AZ Alkmaar en dus liet hij de jonge Nick Viergever achter in het centrum van de verdediging. De wedstrijd tegen de lepe spits Sanharib Malki en met de onervaren Giliano Wijnaldum naast hem, geldt als een mooie test voor Viergever om te zien hoe hij zich staande houdt en de verdediging op sleeptouw neemt.

Druk coachend
Voor de jonge Wijnaldum is het zijn eerste basisplek ooit in het centrum van de verdediging. Viergever - zelf pas 23 jaar - helpt zijn jonge kompaan door hem continu aan te sturen. In de openingsfase geeft hij een paar keer aan dat Wijnaldum linksback Donny Gorter kan inspelen in plaats van een tussenstation. Hierdoor blijft de vaart in het spel en voetbalt AZ makkelijker, dan wanneer de bal eerst een paar keer heen en weer zou gaan tussen de centrale verdedigers. Iets wat bij met name het Nederlands elftal een vaak gezien patroon is.

Zelf passt Viergever ook gedurfd. Omdat AZ zonder een pure linksbuiten speelt is hij veel ballen strak over de as van het veld, maar dit goed hem meestal goed af. Aanvallend bemoeit hij zich weinig met de gang van zaken, duidelijk is dat hij Wijnaldum nog niet alleen achter durft te laten in de achterhoede. Verdedigend staat hij prima zijn mannetje en de gevreesde Malki komt amper in het spel voor. De enige gevaarlijke poging van Roda JC komt van zijn collega-spits Krizstian Németh.

Agressief
Na rust krijgt Roda JC van het middenveld van AZ iets meer ruimte en heeft Viergever ook verdedigend meer op te knappen. Maar het valt op hoe fel hij er ondanks de matte tweede helft soms op zit. Hij is bereid de duels tot op de vierkante centimeter uit te vechten en blijft goed doorjagen op de tegenstander. Het meest typerende moment hiervan vindt eigenlijk al in de eerste helft plaats. Wanneer hij Malki goed vastzet tegen de zijlijn, drie keer een voet er tussen zet, vervolgens Roda-middenvelder Mark-Jan Fledderus de bal ziet oppikken en deze onmiddellijk weer terugveroverd.

Vlak voor het eind van de wedstrijd probeert hij ook de jonge Amin Affane op gelijke wijze vast te zetten. De van Chelsea gehuurde jongeling heeft echter de technische bagage in huis om Viergever enigszins voor schut te zetten met en een fraai hakje langs de zijlijn. Het is de enige keer dat de tot dusver eenmalig international enigszins te kijk wordt gezet. Verder speelt hij een vlekkeloze wedstrijd en zorgt hij ervoor dat AZ vrij eenvoudig de nul weet te houden.

Heers en verdeel
Fysiek is Viergever duidelijk de meerdere van Malki, hij laat de spits nimmer met de bal wegkomen, alleen begaat hij twee keer een kleine overtreding. Omdat hij verder al zijn duels wint van de Serviër en AZ negentig minuten lang de heersende ploeg is en omdat Viergever de voornaamste opbouwer is in de achterhoede komt de verdediger veel aan de bal. In totaal geeft Viergever precies honderd passes, waarvan er net geen negentig aankomen. Opvallend is dat hij weinig aan breedtewerk doet in de achterhoede en als hij daar al gebruik van maakt is het vaak rechtsback Dirk Marcellis die met veel ruimte voor zich de bal ontvangt.

Conclusie
Viergever durfde tegen Roda JC leiding te geven aan zijn defensie en met name aan de basisdebutant Wijnaldum. Door het vertrek van Moisander naar Ajax is hij zichtbaar gegroeid in zijn rol als leider en stuurman. Hij deelt de taken uit en kent geen problemen met zijn eigen directe tegenstander. Al met al hoeft trainer Gertjan Verbeek zich geen zorgen te maken. De leiding achterin is overgenomen.

Kasper Hermans

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!