| Vergeten? | Registreer

Artikel: Chery mist het overzicht en geduld voor de echte top

24 september 2012 11:55 | Bron: Voetbalinfo
 

Niet Jens Toornstra is in de openingsweken van het seizoen de grote man bij ADO Den Haag, maar Tjaroon Chery. De linkspoot met Surinaams bloed in zijn aderen maakte al vier treffers in de eerste vijf wedstrijden van het seizoen. Dus ontkomt ook Chery niet aan de Weegschaal. Tijd om tegen een topclub eens te kijken hoe goed hij nou echt is.

Het korte werk
ADO Den Haag – Ajax is niet de wedstrijd waarin een technicus in zich kan onderscheiden, maar toch lukt het Tjaronn Chery in de openingsfase aardig. Met veel korte tikjes – die aan het door Ajax beoogde voetbal doen denken – brengt hij af en toe wat rust in het spel van ADO dat veel al uit lange ballen bestaat. Maar toch speelt hij ook regelmatig slordig in, waardoor Ajax kan overnemen. De Amsterdammers profiteren er alleen zelden van en leveren de bal vaak net zo snel weer in bij Chery of een ploegmaat.

Maar waar Chery dient als de verfijnde voetballer laat hij zich soms ook een onbezonnen gaan. Zo heeft hij aan het eind van de eerste helft een enorme kans, wanneer Kenneth Vermeer ver zijn doel uit is en de bal zo in de voeten speelt van Chery. De linkermiddenvelder annex- aanvaller heeft alle tijd om de bal een keer goed neer te leggen en van afstand te schieten, maar hij besluit in een keer te schieten. Het schot haalt niet eens de achterlijn en blijft aan de zijkant van het strafschopgebied liggen. Met meer geduld had ADO hier al op 2-0 kunnen komen.

Geen controle en overzicht
Na rust wordt het spel van Chery slordiger en slordiger. Nu hij niet meer met Lasse Schöne en Thulani Serero geconfronteerd wordt heeft hij het zwaar. Tegen de fysiek sterkere Siem de Jong en Christian Poulsen kwijnt hij weg en komt – zeker in de openingsfase van het tweede bedrijf – nog amper voor in het spel.

Pas als ADO weer meer gaan counteren komt Chery meer in het spel voor. Positief is zijn drang naar voren, maar hij verliest daarbij weer vaak zijn beheersing. Zijn schoten – inclusief een ver over vliegende vrije trap – zijn zeer haastig. Ook ziet Chery een keer een in kansrijke positiestaande ploegmaat over het hoofd en besluit hij zelf voor het schot te gaan, zonder dat het doel treft.

Statistieken
Het is opvallend hoe weinig Chery aan de bal is gekomen. Het totaal aan balcontacten haalt de vijftig nog niet. Verder komt zijn slordigheid – met name na rust – terug in het aantal geslaagde passes. Slechts zeventien van zijn 33 passes komen bij een ploegmaat terecht, dus net iets meer dan de helft. En het betreft lang niet altijd risicovolle dieptepasses, maar ook in het kortere werk maakt hij flink wat fouten. Ook zijn doelpogingen zijn niet om over naar huis te schrijven. Van zijn vier schoten is er geen een tussen – of zelfs maar in de buurt – van de palen.

Conclusie
Al met al kan je niet stellen dat Tjarron Chery zich zondagmiddag van zijn beste kant heeft laten zien. De middenvelder had na een aardige openingsfase alle moeite van de wereld en maakte de nodig fouten, die overigens zonder grote gevolgen bleven. Al met al kwam het raspaardje van ADO Den Haag er niet aan te pas en dat terwijl veel spelers van de opponent bij lange na hun niveau niet haalden.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!