| Vergeten? | Registreer

Artikel: Soms briljante Eriksen is voorlopig nog momentenvoetballer

1 oktober 2012 12:00 | Bron: Voetbalinfo
 

Christian Eriksen staat te boek als een van de grootste talenten van de Eredivisie en misschien zelfs Europa. De Deen speelt inmiddels alweer bijna drie jaar in het eerste van Ajax, maar toch drukt hij zijn stempel nog niet zo op het spel als verwacht. Hoewel Eriksen nog altijd pas twintig is laaide de discussie rondom hem deze week, tijd dus om de middenvelder eens in de Weegschaal te stellen tijdens de topper tegen koploper FC Twente.

Slecht begin, goed flitsen
Het eerste moment dat Eriksen nadrukkelijk in beeld komt, is wanneer hij in de derde minuut de bal eenvoudig onder zijn voet laat doorrollen. Het is typerend voor zijn vorm van de laatste weken, maar even later laat hij ook zijn klasse zien. Met een fraai balletje met buitenkant rechts zoekt hij Ryan Babel in het strafschopgebied, maar de spits mist de bal net.

Waar hij de afgelopen weken af en toe een sprankje van zijn klasse liet zien, maar vooral slordige momenten overheerste komen tegen Twente langzaam de momenten van genialiteit bovendrijven. Zo stuurt hij vlak voor rust met een schijnbeweging Roberto Rosales het bos in om vervolgens met zijn verkeerde linker de bal strak voor te geven. Het is een plotselinge versnelling in het spel, waarmee Eriksen zijn tegenstanders verrast.

Meer vrijheid
In het tweede bedrijf raakt Eriksen meer betrokken in het spel van de Amsterdammers. De wedstrijd raakt in een iets hoger tempo wat de het jonge talent niet slecht uitkomt. Vaak heeft Eriksen net iets meer ruimte, dan voor rust wat maakt dat hij iets meer met zijn acties kan doen. Eigenlijk is het nog te mager wat de nummer tien van Ajax laat zien, maar halverwege de tweede helft is daar weer zo’n moment.

Babel, die vaak als combinatiepartner dient voor Eriksen, legt de bal terug op zo’n twintig meter van het Twente-doel. Eriksen besluit te schieten, maar in plaats van vol te vuren met zijn wreef kiest hij voor een geplaatste bal. Het leer had niet beter gemikt kunnen worden, al moet gezegd dat doelman Nikolay Mihaylov niet vol overtuiging richting de hoek duikt. De eerste minuten na zijn treffer speelt Eriksen als bevrijd en in een stuk hoger tempo. Toch blijft het rendement laag voor dat wat je hem toeschrijft.

Foutloos in het tikwerk
Eriksen leverde zaterdag in de eigen ArenA 49 passes bij een ploeggenoot af. Twaalf keer was de bal niet op maat, maar dit betrof dan vooral lang genomen corners en vrije trappen. In het korte tikwerk levert Eriksen de bal slechts drie keer in bij een Twente-speler. Opvallend is wel om te zien dat Eriksen weinig de diepe pass geeft, waarmee hij een aanvaller lanceert. Ook in zijn schoten is Eriksen succesvol. Van zijn twee pogingen vindt er een het net, de ander zeilt net over het doel van Mihaylov.

Conclusie
Over de hele wedstrijd genomen liet Eriksen duidelijk progressie in zijn spel zien ten opzichte van de afgelopen weken, waar in het vaak kommer en kwel was, maar nog steeds is het niet wat je verwacht wanneer er gesproken wordt over een toptalent. Met een stuk of acht vlagen van wereldklasse in een wedstrijd beperk hij zichzelf tot een momentenvoetballer, die verder zijn heil zoekt in de degelijkheid van de zekerheid.

Kasper Hermans

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (8)

Reacties
Lazy Rang: Wereldkampioen| 01-10-2012 14:09 | Reageer

'Opvallend is wel om te zien dat Eriksen weinig de diepe pass geeft, waarmee hij een aanvaller lanceert'

Dit vind ik nog het meest kwalijke aan Eriksen. Kan heel goed balletjes breed leggen, maar steekballen zie je hem niet of nauwelijks geven.

AFCA020 Rang: Vedette| 02-10-2012 10:36 | Reageer

Beste Kasper, ieder zijn mening, maar ik denk dat Eriksen geen momentvoetballer is, maar dat allerlei analiticy (waaronder jij nu ook) juist "momentanaliticy" zijn. Van der Vaart heeft ook mindere periodes gekend, Sneijder idemdito en nu dus ook Eriksen.
Maar ik durf te stellen dat Eriksen net zo groot wordt en niets onderdoet voor zijn voorgangers met de stempel Toptalent

KasperHermans Rang: International| 02-10-2012 11:01 | Reageer

Dat is ook de hele opzet. Een momentenanalyse, een weegmoment zogezegd.

AFCA020 Rang: Vedette| 02-10-2012 11:20 | Reageer

Ik bedoelde dit ook niet als een aanval richting jouw hoor trouwens, gewoon dat ik volste vertrouwen in die jongen heb en dat ik gewoon zie dat het goed zit bij die jongen.
Hij is gelukkig ook slim genoeg om niet te vroeg voor het grote geld te gaan.
Eriksen is mijnsinziens geen momentvoetballer maar een toptalent. En talenten moeten het hebben van grillen en oplevingen, die kunnen niet alle wedstrijden een voltallige selectie dragen. Eriksen zit wel in die situatie en vult dat mijns inziens gewoon goed in. Als we zijn assists erbij pakken en als we kijken bij welke doelpunten en aanvallen hij allemaal betrokken is, kun je concluderen dat hij van enorme waarde is.
Wat hij alleen wel bij moet schaven is zijn scorend vermogen, maar ook dat gaat steeds beter.
Ik maak mij nul zorgen om deze jongen, mits hij na blijft denken en (nog) niet voor de miljoenen gaat

Feyrofer | 02-10-2012 18:30 | Reageer

Ach een toptalent is hij niet,heeft in vier jaar 5 leuke acties gehad en op basis daarvan word t een grote... Is gewoon van t kaliber Wijnaldum aardige spelers niets meer en niets minder. Vind t juist overdreven dat ie na 2 aardige wedstrijden ineens weer zo op gehyped word door de altijd zo neutrale Nederlandse media (hehehe) Denk dat een clasie een veel grotere toekomst voor zich heeft net als Fer dit zijn bepalende spelers voor hun clubs das Erikson zelden...

Ajax Rang: Amateur| 02-10-2012 22:02 | Reageer

Het is niet meer dan logisch dat jij als Feyenoorder dat denkt. Het verschil tussen Eriksen en Fer en Clasie is dat de laatste twee harde werkers zijn of bijters. Eriksen leest het spel echt perfect, ook al is die vaak laconiek.

Uiteindelijk kunnen we er maar op één manier achter komen. Die manier is wachten.

Gewijzigd op dinsdag 2 oktober 2012 om 22:03.
AFCA020 Rang: Vedette| 03-10-2012 14:02 | Reageer

Allereerst zit hij nog geen 4 jaar bij het eerste, pas vanaf januari 2010, wat dus neerkomt op bijna 3 jaar.
Daarnaast is hij nooit geblesseerd en sinds hij erbij is pakt AJAX ieder jaar een prijs spelen ze elk jaar Champions League, pakt hij ieder jaar individuele prijzen en hij is de spelbepaler van AJAX. Wat ook de statistieken laten zien. Dit jaar heeft hij in het totaal in 8 wedstrijden (dus ook Champions League) 3x gescoord en 2x een assist gegeven. Dat zijn 5 doelpunten. In 2011-2012 heeft Eriksen 17 assists gegeven en zelf 7 goals gemaakt, wat dus neerkomt op 24 doelpunten in 33 wedstrijden. Dan zijn nog niet eens alle goals waar Eriksen bij betrokken is geweest in de opbouw meegeteld. Er is nagenoeg geen Ajax aanval waarin Eriksen niet participeert. Dus hij lijkt mij wel degelijk bepalend.
Wat Fer en Wijnaldum betreft, beide zijn niet bepalend voor hun ploeg, alleen Fer dit prille seizoen paar keer belangrijk geweest. Daarbuiten zijn zij 2 jaar ouder dan Eriksen.
Eriksen moet gewoon slim blijven en lekker bij AJAX blijven, dan zal hij vele malen verder komen dan Fer en Wijnaldum. Clasie is een totaal andere speler op een totaal andere positie en is dus op geen enkele manier te vergelijken met Eriksen

Feyrofer | 02-10-2012 22:23 | Reageer

Idd gaan we zien,maar heeft niet zoveel met de club te maken hoor bij vd vaart en Sneijder zag je dat ze konden voetballen nou van Eriksen zie je niet al te veel. Op die positie waarin hij speelt,hoort ie veel meer t spel te bepalen en dat gebeurt gewoon niet maar t kan altijd nog gaan gebeuren al zie ik t niet snel gebeuren t zelfde als Wijnaldum ze maken gewoon die ene stap maar niet.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!