| Vergeten? | Registreer

Artikel: Ronaldo Luis Nazario de Lima; de goedlachse sluipmoordenaar

4 oktober 2012 10:04 | Bron: VoetbalInfo
 

Met zijn snelheid, balcontrole en doelgerichtheid was Ronaldo een nachtmerrie voor iedere verdediging. De Braziliaanse aanvaller was ongrijpbaar voor zijn mandekkers en scoorde aan de lopende band. Zware knieblessures lieten de soepel lopende motor echter haperen en de lichtvoetigheid maakte plaats voor overgewicht. Desondanks wist Ronaldo zich op het hoogste niveau staande te houden en de doelmannen vaak het nakijken te geven.

Miljonair uit sloppenwijk
Ronaldo Luis Nazário de Lima, zoals hij voluit heet, groeide op in één van de achterwijken van Rio de Janeiro. Zoals veel leeftijdsgenoten was hij altijd op straat terug te vinden met een bal in de buurt. Op de leeftijd van twaalf jaar speelde Ronaldo 'futebol de salão' bij Tennis Club Valqueire. Dit is een variant op het gebruikelijke veldvoetbal met een kleinere bal en aangepast veld.

Pas toen Ronaldo veertien jaar werd en zijn familie genoeg geld gespaard had, werd hij lid van Social Ramos Youth Club. Na één succesvol jaar vertrok hij alweer naar zijn volgende amateurclub; São Cristóvão. Daar werd Ronaldo opgemerkt door voormalig Braziliaans international en Wereldkampioen Jairzinho die hem bij profclub Cruzeiro aanbeveelde.

Op het nationale niveau gooide Ronaldo direct hoge ogen door makkelijk de weg naar het vijandelijke doel te vinden. PSV was er als de kippen bij en troefde enkele topclubs af met het aantrekken van de aanvaller. Zijn landgenoot Romário gebruikte de club in Eindhoven al eerder als tussenstation naar de absolute top van Europa en ook de jongeling had deze route voor zichzelf uitgestippeld. In zijn twee seizoenen bij PSV was Ronaldo werkelijk onhoudbaar en maakte hij naam als goaltjesdief.

Zijn ster was rijzende en Barcelona voegde de Braziliaanse aanvaller voor een fikse transfersom toe aan hun selectie. Zijn verblijf bij de Catalaanse club duurde slechts één seizoen, maar was uiterst succesvol te noemen. In 37 competitiewedstrijden wist Ronaldo namelijk 34 keer tot scoren te komen. Tevens werd de Europa Cup II gewonnen en was het de Braziliaan die vanaf elf meter het enige doelpunt in de finale tegen het Franse Paris Saint Germain scoorde.

Ronaldo verruilde in de zomer van 1997 Barcelona voor de Italiaanse topclub Internazionale. Ondanks de moordende concurrentie in de aanval kwam hij in zijn eerste seizoen tot 25 doelpunten en voldeed daarmee aan de torenhoge verwachtingen. Een zware knieblessure gooide echter roet in het eten en Ronaldo moest noodgedwongen maandenlang revalideren. In seizoen 2000/2001 kwam hij zelfs niet eens in actie.

Na vijf seizoenen in Italië te hebben gespeeld, maakte Ronaldo zijn rentree naar de Primera Division bekend. Niet zijn oude club Barcelona maar aartsrivaal Real Madrid had zijn handtekening weten te bemachtigen. In de Spaanse hoofdstad kwam hij te spelen met andere wereldtoppers als Zinedine Zidane, Luis Figo, Fernando Hierro en Raul.

Ondanks dat ook hier zijn doelpuntengemiddelde indrukwekkend was, kwam er voorzichtige kritiek op de spits. Zijn speelstijl was door blessures veranderd en werd daar door de Madrileense supporters hard op afgerekend. In zijn laatste twee seizoenen deed ook de trainer minder beroep op de zwaarder geworden Ronaldo. Voor de Braziliaan reden om in de winterstop terug te gaan naar de Serie A.

Ook deze stap riep de nodige vraagtekens op, want zijn laatste Italiaanse club was AC Milan. Uitgerekend de concurrent die in hetzelfde stadion speelt als zijn voormalig werkgever. Ondanks de alom geroemde technische staf kampt Ronaldo ook hier met veel blessures en scheurt hij zijn kruisband weer af. Zijn contract liep nog een half jaar door, maar toen bekend werd dat deze niet verlengd werd kreeg Ronaldo de mogelijkheid om in zijn geliefde Brazilië te revalideren.

Toen zijn knie het weer toeliet om met de bal aan de gang te gaan, trainde Ronaldo mee bij Flamengo. Een dienstverband leek er te komen, want de topclub wilde de voormalig international graag hebben en hijzelf betuigde enkele keren openlijk zijn liefde voor de club. De verrassing was dan ook groot toen hij bekend maakte een contract bij Corinthians te hebben getekend. Hier liet hij nog twee seizoenen zien zijn doelgerichtheid niet te hebben verloren. Nadat Corinthians was uitgeschakeld in de Copa Libertadores van 2011, kondigde hij zijn afscheid aan. Op een emotionele persconferentie verklaarde Ronaldo nog graag door te willen, maar het lichamelijk niet meer aan te kunnen.

Knieblessures
De carrière van Ronaldo zal altijd in verband worden gebracht met zijn ernstige knieblessures. In zijn Italiaanse periodes ging het maar liefst drie keer drastisch mis met de Braziliaan. Zijn dynamische speelstijl vergde een hoop van zijn lichaam en de roofbouw die in zijn jonge jaren zou zijn gepleegd, zou het blessureleed verklaren.

Bij Internazionale scheurde Ronaldo zijn kruisband in zijn rechterknie voor het eerst af. Na maandenlang revalideren maakte hij zijn rentree op de velden in de bekerwedstrijd tegen Lazio Roma. Na zes minuten spelen zakte Ronaldo opnieuw zwaar door diezelfde knie en kon hij weer van voor af aan beginnen.

In zijn tweede Italiaanse periode bij AC Milan moet de Braziliaan een déjà vu hebben beleefd in de competitiewedstrijd tegen Livorno. In de 69ste minuut gooide opnieuw een kwetsuur aan een knieband roet in het eten. Ditmaal was het zijn linkerknie. Huilend op de brancard verliet Ronaldo het veld.

De oorsprong van zijn blessureleed zou terug te voeren zijn naar tijd bij PSV, zo verklaarden enkele Braziliaanse medici desgevraagd. Het zeventienjarige supertalent zou daar namelijk te zwaar belast zijn in een cruciale periode van zijn lichaamsgroei. Het gevolg van de krachttraining zou zijn dat de pezen en banden in zijn lichaam de trekkracht van de sterke spieren niet aan konden.

Gevoelige overstappen
Na zijn verblijf in Nederland vertrok Ronaldo naar Zuid-Europa om zijn geluk te beproeven. Daar maakte hij enkele transfers die een hoop stof deden opwaaien in de voetbalwereld. Want naast zijn succesvolle seizoen bij Barcelona, ging hij voor vijf jaar aan de slag bij aartsrivaal Real Madrid.

Ook in Italië zorgde hij voor een hoop opschudding door na zijn dienstverband bij Internazionale de kleuren van stadsgenoot AC Milan te verdedigen. Beide teams spelen dan wel in hetzelfde stadion, maar de haat en nijd tussen de supportersgroepen is groot te noemen.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!