| Vergeten? | Registreer

Artikel: Welkom in het tijdperk Frank de Boer

15 december 2010 15:00 | Auteur: Dennis Matthijs
 

Column Dennis Matthijs

“Ehm, nou jongens, ik ben jullie nieuwe trainer. Sommigen van jullie kenden me misschien al, maar ik ben Frank de Boer. Ja, Frank de Boer. Een puur Hollandse naam. Ja, in mijn tijd heetten we nog allemaal gewoon Pietje en Jantje. Zo hoort dat. Das logisch.”

“Ehm, ja, onze nieuwe tactiek. Onder die dikke Hagenaar die jullie vóór mij hadden was het doel van een wedstrijd dat je die wedstrijd won. Dat gaan we veranderen, want dat is niet Ajax genoeg. Het doel van een wedstrijd is zo Ajax mogelijk spelen. Dat betekent aanvallend, met lef en met vleugels. Vooral met vleugels. Die dikke Hagenaar die jullie vóór mij hadden speelde zonder vleugels, heb ik begrepen. Schandalig. Ajax hoort met vleugels te spelen. Das logisch.”

“Uiteraard spelen we 4-3-3, want Cruijff vindt dat er dan de beste veldbezetting is en dat ben ik met hem eens. We moeten met strijd, lef en brutaliteit voetballen, op z’n Ajax, met dreigende vleugelspelers, één spits en een fantastisch positiespel. We moeten gewoon simpel voetballen. Helaas is het moeilijkste voetbal simpel voetbal. Je kunt wel harder gaan lopen, maar de balsnelheid bepaalt de werkelijke snelheid van het spel. Das logisch.”

“Ehm, ja onze opstelling voor de wedstrijd tegen AC Milan. We beginnen met Maarten Stekelenburg in het doel. Cruijff zegt dat een doelverdediger altijd moet kunnen meevoetballen en dat kan jij uitstekend, Maarten. Verder vindt Cruijff het een voordeel dat je tweebenig bent, zodat het spel sneller kan worden voortgezet bij terugspeelballen. Das logisch.”

“Gregory van der Wiel speelt rechtsback. Want, zo vindt Cruijff, een back moet aanvallend spelen en meer kunnen dan alleen verdedigen. Een back moet mee opkomen en een man-meer situatie creëren op het middenveld, wat het positiespel bevordert. Daarom stel ik aan de linkervleugel niet Anita maar Emanuelson op. Anita is veel te verdedigend ingesteld, en Ajax hoort aanvallend te spelen. Das logisch.”

“Ons centrum bestaat uiteraard uit twee zeer aanvallend ingestelde verdedigers, die bovendien uitstekend kunnen opbouwen; Alderweireld en Vertonghen. Die Hagenaar die jullie vóór mij hadden, zette Ooijer daar neer, een schande voor Ajax. Die kan voor geen meter opbouwen en Cruijff vindt, een verdediger heeft als belangrijkste taak: de opbouw verzorgen. Jan en Toby, jullie spelen in mijn centrum. Das logisch.”

“Mijn middenveld bevat één controleur. Cruijff vindt, als je twee controleurs gebruikt, kom je een mannetje tekort in het positiespel. Onze controleur is Enoh. Rechtermiddenvelder wordt De Zeeuw, want die heeft veel diepgang en is dreigend. Op links zetten we Eriksen, want een middenveld heeft volgens Cruijff een creatieve, technische man nodig. Das logisch.”

“In de spits speelt Siem de Jong. El Hamdaoui kan namelijk niet goed mee in het positiespel en is geen Ajax-spits. Linksbuiten zetten we Suarez, maar hij moet wel wat vaker de bal afspelen, anders ontregelt hij het positiespel. Ook moet hij meer als echte linksbuiten spelen, want anders vallen onze vleugels weg. Tijdens zijn schorsing zal hij worden vervangen door Ebecilio of Özbiliz, want die komen uit de eigen jeugd. Cruijff vindt dat we meer beroep moeten doen op onze jeugdopleiding. Rechtsbuiten zetten we Sulejmani, want die kan voor dreiging zorgen en is positiegetrouw, wat voordeel oplevert voor het positiespel. Cruijff vindt: het positiespel is de basis van een succesvol team. Das logisch.”

Welkom in het tijdperk De Boer. Of moeten we zeggen: het tijdperk Cruijff? Cruijff heeft al een gesprek gehad met Rik van den Boog en ik hoop dat hij er nu actief bij betrokken raakt. Ik heb echter het gevoel dat ze bij Ajax niet beseffen dat dit echt hun laatste kans is om het model van Cruijff in te voeren. Met de aanstelling van Frank de Boer als hoofdtrainer lieten ze in ieder geval positieve wil zien om nader samen te werken met de voormalige Nummer 14. Daarnaast lieten de supporters van Ajax bij de verkiezingen voor de ledenraad duidelijk blijken als één man achter Cruijff te staan.

Cruijff is een geschenk uit de hemel voor Ajax, maar als je geschenken uit de hemel niet op de juiste manier behandelt, ben je ze net zo makkelijk weer kwijt.

Reageren kan: [email protected]

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (10)

Reacties
gast
Gast | 15-12-2010 15:39 | Reageer

zaaddodend en inspiratieloss verslag

boefmansje Rang: Wereldkampioen| 15-12-2010 15:43 | Reageer

misschien was hij niet zo héél spannend inderdaad

Gewijzigd op woensdag 15 december 2010 om 16:08.
gast
Gast | 15-12-2010 15:58 | Reageer

Daarnaast staat er ook een aantal incorrectheden in het stuk. Sinds wanneer bepalen de supporters wie er in de ledenraad komt?

boefmansje Rang: Wereldkampioen| 15-12-2010 16:06 | Reageer

Supporters stemmen op de kandidaten!

gast
Gast | 15-12-2010 18:28 | Reageer

Ik dacht dat de aandeelhouders dat bepaalden?

boefmansje Rang: Wereldkampioen| 15-12-2010 19:16 | Reageer

ik heb het even opgezocht:

de ALV (algemene leden vergadering) kiest mensen voor in de ledenraad. 'Leden van Ajax' zijn welkom bij die ALV en waren dinsdagavond dus aanwezig om hun stem uit te brengen. Wie allemaal bij 'leden van ajax' horen, is niet geheel duidelijk, maar volgens mij zijn supporters wel lid van ajax.

gast
Gast | 15-12-2010 22:24 | Reageer

Tja, Leden van Ajax. Lekker duidelijk inderdaad.

gast
Gast | 15-12-2010 16:28 | Reageer

ik vond het wel een aardig stukje eerlijk gezegd

Robert Rang: Legende| 15-12-2010 21:56 | Reageer

Leuk om te lezen, zeker als er ook een discussie op volgt! Dit smaakt naar meer ;)Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!