| Vergeten? | Registreer

Artikel: Uitnaaiwedstrijd

5 juni 2014 13:13 | Bron: NU.nl/Edwin Struis
 

Wie zal de term ooit bedacht hebben? Op de afdeling PR en marketing van de KNVB moet toch een jaar of tien geleden een noeste medewerker met een prijzenswaardige hands-on mentaliteit zijn vinger hebben opgestoken met de mededeling dat een dergelijk event een prachtige marketingtool dan wel unique selling point was of welke termen die moeilijke-monturen-mannen ook gebruiken om iets onder de aandacht te brengen waar niemand op zit te wachten.

Omdat niemand hem of haar terugfloot, worden we al sinds 2004 om de twee jaar getrakteerd op een zogenoemde 'uitzwaaiwedstrijd'. Woensdagavond is het weer zover.

Ik heb het niet zo op dit soort kunstmatig vertier dat enkel in het leven lijkt te zijn geroepen om de afstand met de sport verder te vergroten. Met voetbal heeft dit soort duels nog minder te maken dan bij Oranje te doen gebruikelijk.

Men neme een vol stadion (de gemiddelde Oranje-fan laat zich nu eenmaal graag bedotten), deelt aan de poorten allerlei weerzinwekkende Oranje-troep (van fluthamstertjes van AH tot afgrijselijke sambashirts van Heineken) uit, trekt vervolgens een blik C-artiesten open wier gekweel de trommelvliezen teistert (types als Jan Smit, Wolter Kroes, Johnny de Mol en Peter Beense, de laatste liefst na de wedstrijd ter behoud van de grasmat) en nodigt een tegenstander uit die dat predicaat amper verdient.

Wansmaak
Met een lichte voorkeur voor iets Brits, want die zitten een kwartier nadat hun competitie is geëindigd in de pub, waar ze een kwartier voor de uitzwaaiwedstrijd begint komen uitgerold. Zie hier de ingrediënten voor een avond vol wansmaak en tweederangs amusement.

Dat er na de eerste editie in 2004, deze donderdag precies tien jaar geleden, nog een vervolg aan is gegeven, mag al een wonder heten. Op die bewuste 5e juni speelde Oranje zijn laatste oefenduel op weg naar het EK in Portugal. En treuriger dan toen zou het nooit meer worden.

Het niveau van Oranje paste zich dermate moeiteloos aan de armetierige omgeving aan dat het treffen in de Arena met 1-0 verloren ging tegen Ierland. En toen moest het 'hoogtepunt', het uitzwaaien zelf, nog beginnen.

Volgens afspraak verzamelden de spelers zich in de middencirkel waar ze werden toegezongen door de grootste kneus van allemaal: Frans Bauer. Die zijn wereldhit 'Heb je even voor mij' helaas niet letterlijk opvatte, maar oprekte tot een kwartier. KNVB-directeur Henk Kesler, die de troepen wilde toespreken, duwde op een gegeven moment deze niet door enige gêne of toonhoogte geremde vertolker van het slechtere levenslied het podium af omdat de situatie tenenkrommende vormen begon aan te nemen.

Eén lid van de selectie kon al deze gekunstelde vreugde niet meer aanzien. Met een fenomenale sprint liet Jaap Stam de pijnlijke taferelen achter zich en verdween in de catacomben. Dit was meer dan de stoere stopper verdragen kon en gelijk had-ie.

Gedrocht
De uitzwaaiwedstrijd leek een vroege dood gestorven, maar daar dacht de KNVB anders over. Om de twee jaar wordt het gedrocht weer opgegraven, afgestoft en van nieuwe, ontluisterende impulsen voorzien. De laatste staat me nog helder voor de geest. Noord-Ierland heette de getormenteerde tegenstander van 2012. Precies passend in het beeld van een uitgeblust pubelftal dat voor veel dingen naar Amsterdam was gekomen, maar niet voor het voetbal.

Met 6-0 werden de Britten terug het café ingestuurd, een uitslag die Oranje enig vertrouwen zou moeten geven onderweg naar het EK in Polen en Oekraïne. Afijn, we weten allemaal hoe dat afliep. Dus ook op sportief gebied schiet je er helemaal niets mee op. Zeker het huidige Oranje, dat nog zoekende is naar de juiste afstemming, zou meer gebaat zijn bij een tegenstander van enige naam en faam dan bij een opponent zoals woensdagavond: een Bale-loos Wales.

Met Arjen Robben had ik het begin deze week nog even over de uitzwaaiwedstrijd die hem in 2010 uiteindelijk een halfjaar van zijn carrière kostte. De aanvaller scheurde toen zijn hamstring omdat hij zich bezondigde aan een iets te frivool ingezette hakbal. Ingegeven door het totale gebrek aan tegenstand dat Hongarije aan de dag legde. In z'n overmoed kan een mens dan domme dingen doen.

"Sinds die wedstrijd heb ik nooit meer een hakbal durven geven", vertelde Robben. "Eén keer stond ik op het punt om het te doen, toen schoot Hongarije weer door m'n hoofd." Zie hier de desastreuze uitwerking die een uitzwaaiwedstrijd heeft op het technische repertoire van een van onze beste voetballers.

Gelukkig hoef ik het zelf allemaal niet mee te maken vanavond. Als de bal aan het rollen wordt gebracht, één minuut voor de eerste wave door de Arena rolt schat ik zo in, zweef ik keurig ergens boven de Atlantische Oceaan richting Brazilië. Op naar het echte werk. Voor hen die het vanavond allemaal live moeten ondergaan: heel veel sterkte toegewenst. Het WK komt er nu heel snel aan.

Door: NU.nl/Edwin Struis

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!