| Vergeten? | Registreer

Artikel: FC Limburg is geen oplossing

5 juni 2014 13:45 | Bron: Martijn Steijns
 

Zaterdag 3 mei 2014 zal bij vele supporters in het geheugen gegraveerd zijn. Roda JC Kerkrade degradeerde naar de Jupiler League ondanks een 1-0 overwinning op Go Ahead Eagles. NEC kroop door het oog van de naald door (verrassend) gelijk te spelen tegen landskampioen Ajax. Het beslissende doelpunt viel uiteindelijk in de 88e minuut. Deze avond was tekenend voor het seizoen van Roda JC: alles net niet. In de komende dagen zal weer de vraag opkomen of het niet beter is om één club in het zuiden op te richten. Het Limburgse voetbal is haar trots kwijt, maar één ding is zeker: nooit FC Limburg!

FC Limburg is een eeuwigdurend hoofdpijndossier voor fans van MVV Maastricht, Roda JC Kerkrade en Fortuna Sittard. De eerste poging voor een fusie werd in 1996 ondernomen. Het plan leek te slagen maar de onderhandelingen liepen uit op een debacle. MVV-voorzitter Benoit Wesly wilde alleen nadenken over een fusie mits Maastricht als thuisbasis aangewezen werd. Echter, in de fusieplannen kwam de hoofdstad van Limburg niet voor. MVV hield vast aan haar eis dat één grote Zuid-Limburgse club binnen de stadsgrenzen van Maastricht moest spelen. Met dat mes op tafel wilden de beide andere clubs niet meer verder praten met MVV. De fusie was van de baan, Roda JC en Fortuna Sittard onderhandelden nog wel verder, maar van een fusie kwam het niet. In 2009 leek de fusie van de Zuid-Limburgse clubs een feit, ondanks hevig verzet van verscheidene supportersgroepen. Aanhangers van Fortuna Sittard gooiden de ruiten van hun stadion in. In Maastricht droegen fans massaal T-shirts met de tekst: ‘MVV For Ever, FC Limburg Never’. Toestemming werd toch gegeven en één Zuid-Limburgse club zou er komen. De naam was gekozen, het tenue was al gepresenteerd, maar de provincie wilde het plan niet financieel steunen waardoor de stekker eruit werd getrokken. Levensduur Sporting Limburg: zes dagen.

Vorig jaar gingen er weer geruchten rond dat er weer een FC Limburg zou komen. Roda verkeerde in financiële en sportieve nood: degradatie werd maar net afgewend door twee doelpunten van Mark-Jan Fledderus. MVV Maastricht voelde sowieso niks voor een fusie, want als Veendam en AGOVV niet omgevallen waren, waren de Sterrendragers met gemak kampioen geworden in de Jupiler League. Fortuna Sittard was het lelijke eendje van de Limburgse clubs, maar wilde ook niet opnieuw over een mogelijke fusie praten.

Nu Roda JC is gedegradeerd zullen er weer genoeg mensen opperen om één club te smeden. De Kerkradenaren verkeren in financieel noodweer net als MVV Maastricht en Fortuna Sittard. De financiële malaise zorgt weer voor sportieve aderlatingen, wat vooral in Maastricht te merken is. Nol Hendriks wil Roda JC wel redden mits algemeen Marcel van den Bunder opstapt. Echter, Marcel is (nog) niet van plan om op te stappen. Een fusie behoort tot de mogelijkheden, maar zijn de bestuursleden nu nog niet wakker? Supporters van Fortuna en Roda JC gingen zaterdag al op de vuist. De rivaliteit tussen deze twee clubs is nog erger dan de rivaliteit tussen de twee clubs en MVV Maastricht. FC Limburg is niet de oplossing. De enige oplossing voor de sportieve malaise is om de clubs van de grond weer opnieuw op te bouwen en het financiële plaatje op orde te krijgen. Spelen met jongens van de streek en investeren in de jeugd, net als Feyenoord, want er zal nooit één Limburgse club komen.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!