| Vergeten? | Registreer

Artikel: De pijn van Platini

6 juni 2014 19:21 | Bron: NU.nl/Menno Pot
 

Op 29 mei 1985, tijdens het Heizeldrama, stierven 39 voetbalsupporters én een stukje van Michel Platini. Het verklaart veel. Toen Juventus-aanvoerder Michel Platini de bal op 29 mei 1985 vanaf de strafschopstip langs Liverpool-keeper Bruce Grobbelaar schoot, juichte hij zoals voetballers dat doen wanneer ze hun ploeg op voorsprong schieten in een Europacupfinale.

Platini rende in euforie richting tribune, rukte zich los van een knuffelgrage teamgenoot, sperde zijn mond wijd open en maakte een triomfantelijke vuistslag in het luchtledige.

Vaak is dat tamelijk normaal, maar nu was er toch discussie over, omdat de hulpdiensten op dat moment bezig waren 39 doden te bergen en 600 gewonden af te voeren.

Het was de avond van het 'Heizeldrama' en na de wedstrijd rees daarom de vraag of Platini het niet iets rustiger had kunnen houden, qua juichen.

De Fransman legde uit dat hij tijdens de wedstrijd niet meer aan de ramp gedacht had, dat hij de omvang ervan niet wist, dat hij slechts iets had gehoord over "één of twee doden" en dat hij blij was dat hij de Italiaanse fans blij kon maken op die moeilijke avond.

Ook vond Platini dat het vanaf de tribune makkelijk praten is. Dat is natuurlijk waar: op een tribune zitten is aanzienlijk eenvoudiger dan een Europacupfinale spelen, althans, dat lijkt mij wel.

"In mij ging er die avond iets dood", verzekerde ons Platini, die 29 jaar na de Heizelramp, zoals u weet, als opperhoofd van de UEFA door het leven gaat.

Gekocht

Dan nu: drie opmerkelijke voetbalberichten van deze week.

Zondag: de Engelse Sunday Times meldt dat een omvangrijke ‘cache’ vol oude e-mails onomstotelijk aantoont dat Qatar het WK 2022 heeft ‘gekocht’. Dat wisten we natuurlijk al, maar opmerkelijk was wel dat één van de voetbalbobo’s die in de aanloop naar de stemming een paar verdachte afspraakjes had Michel Platini was.

Woensdag: via Twitter kreeg ik een bericht onder ogen waarin de International Trade Union Confederation beweert dat er bij de bouw van de stadions in Qatar inmiddels 1200 bouwvakkers (lees: dwangarbeiders) zijn omgekomen onder de ogen van de Qatarese regering.

Dus niet "één of twee" en ook geen 39, maar 1200. Het bericht bleek trouwens van 23 maart te zijn, dus inmiddels zijn er vast nog wel wat meer zonder opgaaf van redenen in hun kartonnen slaapdoos blijven liggen.

Donderdag: Michel Platini, die eerder in de week al liet weten dat we de berichtgeving in The Sunday Times moeten zien als een staaltje ongegronde verdachtmaking om hem te schaden, vertelt ons nu dat hij de keuze voor Qatar nog altijd een goede vindt.

Oorlogsveteranen

We kunnen dus nu vaststellen dat Michel Platini in zijn leven minimaal één keer de waarheid gesproken heeft: het lijkt er namelijk inderdaad op dat er op die fatale meiavond in 1985 iets in hem is doodgegaan, of in elk geval behoorlijk is afgestompt.

Je ziet het bij oorlogsveteranen ook wel eens: te veel uiteengereten lijken en rondslingerende ledematen gezien, te veel kameraden als een bord macaroni bolognese tegen muren zien spatten. Dan kan het je op zeker moment geen reet meer schelen allemaal.

De KNVB, ondertussen, spreekt ferme taal: als het waar is van die corruptie en dat gekochte WK, dan moet de FIFA het WK 2022 aan een ander land toewijzen. Dat zal ze leren. Zo stevig sprak de KNVB zich nooit over dode bouwvakkers uit. Kennelijk moet er eerst een échte ramp gebeuren, met dure meneren die elkaar omkopen enzo, voordat Zeist boos wordt.

Tot slot nog even Michael van Praag. Die zit in het UEFA-bestuur en is volgens de BBC kandidaat om de nieuwe FIFA-baas te worden, dus die zegt even niets. Daar is hij heel principieel in. Hij lijkt me trouwens buitengewoon geschikt.

Zo. U bent weer even bijgepraat. Lekker voetballen maar weer.

Door: NU.nl/Menno Pot

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!