| Vergeten? | Registreer

Artikel: De vervlogen Oranjedroom van Douglas

10 juni 2014 10:53 | Bron: NU.nl/Daan Dekker
 

Eleine, de moeder van voormalig FC Twente-speler Douglas, organiseerde afgelopen vrijdag een grote barbecue in haar tuin. Ze ging trouwen, dat moest gevierd worden. Terwijl het Nederlands elftal in Rio de Janeiro trainde, kon haar zoon tijdens één van zijn laatste vakantiedagen zoveel vlees eten en bier drinken als hij maar wilde

Een paar weken eerder was ik, samen met NOS-correspondent Marc Bessems, bij Eleine op bezoek geweest. Het bezoek maakte deel uit van een uitgebreide reportage voor het tv-programma Nieuwsuur.

Het adres van de woning bezat ik nog. Precies twee jaar eerder had ik al op dezelfde bank in de woonkamer gezeten. Ook toen keek ik in de kelder naar de enorme foto van Douglas. Het bovenlijf ontbloot, een serieuze blik, de armen overal elkaar geslagen. Onder de spijkerbroek enorme klompen.

Voor mijn boek De Brazilianen en een verhaal in het NUsport Magazine zocht ik Douglas in mei 2012 tijdens zijn vakantie op. Ik zag het compleet oranje geverfde huis. ''Een verrassing van mijn moeder'', vertelde Douglas lachend.

Cursus
In november 2011 had de verdediger de Nederlandse nationaliteit bemachtigd. Hij had er een uitputtende inburgeringscursus voor moeten volgen. In zijn Enschedese appartement liet hij me de meterhoge stapel leerboeken zien. Maandenlang had hij na elke training aan de keukentafel gezeten. ''Ik heb nog nooit zoveel geleerd tijdens mijn leven'', verzuchtte hij.

In zijn appartement toonde Douglas ook de Nederlandse vlaggen die hij van FC Twente-supports had gekregen. Zou hij op een dag iets met Oranje te vieren hebben, dan had hij in ieder geval iets om mee te zwaaien.

Dat Douglas het Nederlands elftal zou halen, daar was destijds bijna iedereen nog van overtuigd. Hij speelde goed bij FC Twente, bondscoach Bert van Marwijk zag het in hem zitten en over zoveel goede stoppers beschikte Nederland niet. Het was vooral Douglas zelf die een slag om de arm hield.

Een droom was het wel, vertelde hij. Douglas was het Wilhelmus al uit zijn hoofd aan het leren. Hij zag het helemaal voor zich. In de zomer van 2014 zou hij in zijn geboorteland in het shirt van Oranje op het veld staan. Zijn hele familie zou vanaf de tribune trots toekijken.

Protest
Toen ik een paar weken terug bij Eleine op bezoek was, viel me de kleur van haar huis op: hemelsblauw. ‘Dat Oranje was me te fel, deze kleur geeft meer rust,’ legde ze uit. ‘En het is ons protest tegen de beslissing van Louis van Gaal,’ voegde ze er lachend aan toe.

Zijn Oranjedebuut heeft Douglas uiteindelijk nooit gemaakt. Komende week pakt de verdediger de draad weer op bij zijn huidige club, Dinamo Moskou. Of het terecht is dat Van Gaal hem nooit een kans heeft gegeven, weet ik niet. Jammer is het wel, vooral voor Douglas zelf.

Verslaggever Daan Dekker woont sinds augustus 2013 in São Paulo en is schrijver van het boek De Brazilianen. Op deze plek schrijft hij om beurten met Daan Smink een dagelijks WK-blog.

Volg @Daantdekker en @DaanSmink ook op Twitter.

Door: NU.nl/Daan Dekker

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!