| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Johnatan Opoku: Uit het niets, op weg naar…

5 mei 2012 12:00 | Bron: TjerkstraMedia
 

Als je over SC Veendam praat, dan zal het meestal gaan over de financiële perikelen rondom de club. De sportieve prestaties zijn ook niet goed te noemen, als je let op de positie op de ranglijst in de Jupiler League. Toch mogen we zeker niet voorbij gaan aan de talentvolle spelers die de selectie van Veendam herbergt. Een van deze talenten is plots over komen waaien vanuit Huissen, en laat wekelijks zien welke kwaliteiten hij in huis heeft. Zijn naam: Johnatan Opoku, een Nederlandse jongen die geboren is in Zutphen. Zijn vader is afkomstig uit Ghana, zijn moeder is Nederlandse.

Vorig seizoen ergens halverwege maart voetbalde Johnatan nog bij de amateurs van RKHVV uit Huissen. Op zijn verjaardag, om precies te zijn op achttien april 2011, veranderde zijn leven. "Op mijn verjaardag kreeg ik van mijn zaakwaarnemer Zabih Etemadi te horen dat ik mogelijk op stage mocht komen bij een Betaald Voetbalorganisatie. Welke club me wilde zien, wist ik toen nog niet. Ik was blij verrast, maar dacht in eerste instantie dat het om een geintje ging. Niets bleef minder waar, een paar weken later kwam daar toch het sein meester. SC Veendam wilde graag dat ik een week mee ging trainen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Ik wilde altijd al naar het profvoetbal en dit was de uitgelezen mogelijkheid voor mij."

"Die (stage)week verliep best goed. Het was wennen natuurlijk aan het hogere niveau, want bij de amateurs van RKHVV was het niveau een stuk lager dan het profniveau. We vochten tegen degradatie namelijk. Gelukkig hebben ze zich, na mijn overgang naar het hoge Noorden, kunnen handhaven in de hoofdklasse", vertelt Johnatan. "Bij RKHVV speelde ik meestal op het middenveld. Als een soort nummer tien heb ik de meeste wedstrijden voor die vereniging gespeeld. Bij Veendam zien ze in mij een diepe spits. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen was dat natuurlijk wennen en aanpassen, maar nu heb ik mijn draai voorin de punt wel gevonden. Als frontspeler wordt er vaak toch wel iets anders van je verlangt als een aanvallende middenvelder. Ik ben redelijk snel en balvast en bovendien is mijn techniek naar behoren, dus tot nog toe gaat het best redelijk in de spits."

Johnatan Opoku kwam als een onbekende naar het Gjaltemastadion. Hij moest het maar laten zien. Hij kreeg een soort en met prestatiecontract waar in vermeld stond dat hij bij meer dan tien officiële wedstrijden voor SC Veendam hem automatisch een contractverlenging tot het einde van het seizoen aangeboden zou gaan worden. Na vier invalbeurten, kreeg hij tegen Go Ahead Eagles een basisplaats. "Ik dacht in eerste instantie dat ik die tien wedstrijden snel zou gaan halen op die manier, want ik speelde bijna alles. Maar een blessure gooide even roet in het eten. Voor de winterstop ben ik niet aan die tien officiële wedstrijden gekomen, maar na de winterstop heb ik dat aantal ruimschoots overtroffen. Het contract is inmiddels verlengd tot en met de zomer van 2013. Ook in dat contract zit wederom een eenjarige optie. Ik ben er erg blij mee. Toch hoop ik dat ik eerder een vervolgstap kan maken naar een iets grotere vereniging."

Zoals Johnatan net al aangaf, is het voor een beginnende spits best lastig. "Weet je, als ik Pepijn Kluin, mijn collega in de spits zie, dan zie ik dat hij groot, sterk en erg balvast is. Ik moet bepaalde basisdingen nog leren. Ik weet dat ik mag en kan leren, en dingen snel op pak. Ik hoop dat het ook bij mij goed gaat komen. Meestal als we meer aanvallend voetbal gaan spelen komt Kluin er bij. Hij gaat dan vaak, in voetbaltaal, op 'negen' spelen. Ik zak dan meestal een beetje terug op de tienpositie. Ik vind het doodzonde dat de club niet hoger op de ranglijst staat. We hebben genoeg kwaliteiten in onze selectie zitten, maar op de een of andere manier hebben we niet het geluk aan onze zijde. We hebben (te) vaak wedstrijden in de laatste minuten. Dat is zuur. Het zal vermoedelijk te maken hebben met de onervarenheid en wisselvalligheid van de jonge spelers. De meeste spelers zijn begin twintig. Hopelijk gaat de SCV het in het volgende seizoen beter doen in de Jupiler League.” Komt er een volgende seizoen voor de Kolonisten? Opoku:
"Ja dat is een vraag die ik (nog) niet kan beantwoorden. De club is achter de schermen bezig. Ergens in de maand mei zal er meer duidelijk zijn, is mij vertelt."

Met zeven goals en zes assists mag Johnatan Opoku best tevreden zijn met zijn eerste profseizoen. De aanvaller zelf is echter nog niet helemaal tevreden over zijn presteren en met zijn aantal doelpunten. "Ik had zelf ingezet op tien treffers. Toch ben ik heel erg trots en blij met datgene wat ik heb bereikt dit seizoen. Vanuit de amateurtak overstappen naar de proftak is niet niks. Ik heb gewerkt, ik heb gezwoegd en heb veel mogen leren in mijn debuutjaar als profvoetballer. Ik ben de club zeer dankbaar dat ik deze kans heb mogen krijgen. Als het niet was gelukt dan was ik waarschijnlijk, na de zomer, weer naar school gegaan. Ik was bezig met het CIOS te Arnhem voordat ik naar Veendam vertrok. Ik moet nog een jaar, ik wil die opleiding graag afmaken, maar nu ik een profcontract heb afgedwongen wil ik door met voetballen. Ik wil als het enigszins kan naar de Eredivisie. Ik weet dat ik volgend seizoen nog veel kan leren bij Veendam, dus ik moet rustig en reëel blijven."

Dat het allemaal snel kan gaan in de voetballerij heeft u zojuist kunnen lezen. Johnatan Opoku heeft alles in zich om zichzelf te kunnen ontwikkelen tot een volwaardig Eredivisiespeler. De tijd zal het echter uitwijzen wanneer Johnatan de stap zal kunnen maken. SC Veendam gaat nog zeker veel plezier beleven aan de spits, die ook nog (uit noodzaak) op de flanken zou kunnen spelen. Het is een allround speler dus. Bij deze kleine Jupiler League-vereniging kan misschien een grote voetballer voort worden gebracht. Johnatan Opoku heeft alle vertrouwen in de goede afloop. "Als ik progressie blijf maken op dit (prof)niveau, dan is er van alles mogelijk. Laten we het hopen", glimlacht de technisch begaafde aanvaller.

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!