| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Lasse Nilsson: 'Elfsborg is nu mijn thuis'

1 september 2012 14:00 | Bron: TjerkstraMedia
 

In januari 2005 haalde sc Heerenveen een blonde Zweedse aanvaller naar Friesland. Het was Lasse Nilsson, toen 23 jaar, een beweeglijke snelle balvaste spits die ook wist waar het doel stond. Nilsson kwam van IF Elfsborg, een club uit de Zweedse Allsvenskan. Zijn eerste doelpunt maakte Lasse in het uitduel tegen Roda JC, die Heerenveen met 2-3 wist te winnen.

Nilsson hoopte door veel te spelen bij sc Heerenveen een vaste klant te worden in de nationale elf van Zweden. Het lukte de aanvaller echter niet. De spits pakte wel zijn minuten in het eerste van Heerenveen, maar werd na zijn overgang naar Friesland maar één keer opgeroepen voor het nationale team.

"Ondanks de concurrentie die er was bij Heerenveen heb ik veel kunnen spelen in het begin. Dit kwam mede door blessures van spelers als Arnold Bruggink en Victor Sikora. Er stond met Gertjan Verbeek een goede trainer voor de groep en een goed team met grootheden als bijvoorbeeld Klaas-Jan Huntelaar en Georgios Samaras. Ik heb me goed kunnen ontwikkelen in Friesland."

"De periode in Heerenveen was voor mij uniek. Het spelen in een vol Abe Lenstra Stadion was voor mij een happening. Zo af en toe mis ik Heerenveen nog als ik terugkijk. Ik werd er zeer gewaardeerd. De supporters zongen altijd dat ene liedje van 'Pippi Langkous' voor me. Geweldig was dat. Het was een toptijd. Ik miste de discipline soms, maar altijd was Gertjan Verbeek daar om mij daar op te wijzen. Het was altijd keihard werken, maar met hele goede spelers om je heen, was dat geen probleem. We hebben in Europa goede en mooie resultaten weten te boeken met de ploeg."

"Na 2,5 jaar werd deze jongen een beetje onrustig. Ik had met de Zweedse bondscoach gesproken en die vertelde mij dat ik in een grotere competitie moest gaan spelen als ik in aanmerking wilde komen voor het Zweedse team. Ik koos voor het Franse AS Saint Etienne, maar dat was achteraf een slechte keus. De trainer vertelde mij dat hij 4-4-2 wilde gaan spelen, maar dat systeem werd nauwelijks gehanteerd. Daardoor speelde ik niet of nauwelijks. De taal en het fysieke spel was ook geen gelukkige match voor de voetballer Nilsson."

"Na mijn periode in Frankrijk vertrok ik op huurbasis naar Aalborg BK en Vitesse. In Arnhem heb ik ook een aantal goede jaren gekend, maar het laatste seizoen was niet om naar huis te schrijven. Door de komst van de nieuwe eigenaar Merab Jordania en trainer Albert Ferrer werd het een grote warboel bij Vitesse. Er kwamen en er gingen spelers en je wist totaal niet meer waar je aan toe was. Nee, ik was er wel uit. Ik koos voor mijn gezin en vertrok naar de club waar mijn hart ligt. En dat is IF Elfsborg."

"We staan er dit seizoen heel goed voor met Elfsborg. We staan tien wedstrijd voor het einde van de competitie op de eerste plaats voor het grote Malmo. Vorig jaar werden we tweede. De club maakt grote stappen. De club is de afgelopen zes jaren bezig met een grote opmars. Voorheen waren het altijd IFK Göteborg, Stockholm en Malmö FF, nu hoort IF Elfsborg er ook bij. Met de transfers van spelers als Stenman en mijn persoon naar Europa heeft de club de nodige financiële middelen gekregen. Met slimme mensen zijn ze aan de slag gegaan. Men heeft de club stap voor stap opgebouwd naar het hoogste podium van Zweden en bovendien is er een mooi nieuw stadion gekomen. Elfsborg ligt in Borås, een stad waar zo’n 100.000 mensen wonen. Het is mijn thuis nu."

In oktober 2011 moest de inmiddels dertigjarige Nilsson geopereerd worden aan zijn meniscus. Het leek zo op het oog een gemakkelijke operatie, maar dat werd het niet. Mede daardoor was Nilsson vier tot vijf maanden 'out'. "Nu ben ik weer terug, en speel ik mijn wedstrijden weer. De snelheid is er nog steeds wel, maar minder als voorheen. De diepgang is minder geworden, maar ik kom nog steeds het beste tot mijn recht als aanvallende middenvelder c.q. nummer tien. Mijn doelgemiddelde zit nog steeds op één uit drie," geeft de sympathieke Zweed aan.

Nilsson is zeer lovend over de nieuwe spits van sc Heerenveen, Alfred Finnbogason. "Ik heb Finnbogason een half seizoen mogen aanschouwen en moet eerlijk bekennen dat ik het een goede spits vind. Hij beheerst alles wel een beetje, hij is vrij allround. Hij heeft wel iets weg van Markus Rosenberg. Als deze speler het vertrouwen krijgt in het Abe Lenstra Stadion dan gaat hij sc Heerenveen veel doelpunten bezorgen."

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!