| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Lucas Bijker: 'Veel spelen is goed voor mijn ontwikkeling'

15 september 2012 12:03 | Bron: TjerkstraMedia
 

Het seizoen is amper uit de startblokken, maar nu al kun je zien dat er weer een aantal jonge talenten zich gaan melden. Niet alleen in de Eredivisie komen de talenten boven drijven, ook in de Jupiler League is er iets gaande. Bij SC Cambuur bijvoorbeeld. Lucas Bijker, negentien jaren jong, krijgt van zijn trainersstaf het volledige vertrouwen als linksback. De in Brazilië geboren en in Leeuwarden opgegroeide verdediger wil een blijvertje worden en zijn in de Friese verdediging.

Bijker is blij met het vertrouwen van zijn trainers: "Er is tegen mij gezegd dat het voor mijn ontwikkeling goed is dat ik veel wedstrijden ga spelen en dat ik van ieder moment dat ik speel, ik moet gaan genieten. Het zou voor mij als speler goed zijn dat ik een volledig seizoen zou spelen. Ik zal best nog wel fouten gaan maken, maar van die fouten moet je leren. Ik moet gewoon lekker mijn ding gaan doen in het veld en met veel vertrouwen gaan spelen. Ik ben en wil de vaste linksback van Cambuur worden."

"Zoals het momenteel gaat, mag ik zeker tevreden zijn. Ik sta goed mijn mannetje en de resultaten met mijn club zijn goed. Hopelijk zet dat zich door. We hopen aan het einde van rit bij de eerste vijf te kunnen eindigen. We hebben een goede selectie. Een mooie mix van jong en oud. Het zal hopelijk 'ons' jaar worden, maar ook 'mijn' jaar worden," lacht Bijker.

Lucas Bijker is wat je noemt een opkomende back. Voor Lucas begon het op jonge leeftijd in de voorhoede, maar al snel werd die positie ingeruild voor het middenveld en daarna de verdediging. Een vergelijking met andere verdedigers is nog niet echt te maken, maar als we het over zijn voorbeelden hebben dan begint de Cambuur-verdediger te glunderen van oor tot oor. "Maxwell en met name Dani Alves (FC Barcelona) zijn spelers die ik nauw volg. Alves is dan een rechtsback, maar is aanvallend beresterk. Verdedigend laat hij wel steken vallen, maar zijn aanvallende driften vallen me echt op. Ik kan daar enorm van genieten. Ik heb zoals je al aangaf ook dat aanvallende in mijn spel. Maar het moet wel gecontroleerd zijn. De taak blijft dat ik eerst mijn man uit moet schakelen en daar waar mogelijk is, kan ik meegaan naar voren. De positie als linkervleugelverdediger was vroeger niet populair, maar juiste als back heb je veel mogelijkheden. Je hebt veel vrijheden. Zeker als je tegen een luie verdediger speelt. Dat zijn aanvallers die niet of nauwelijks meeverdedigen."

Naast de aanvallende pluspunten heeft Bijker meer kwaliteiten. "Ik ben een felle, agressieve speler die een duel zeker niet schaadt. Ik ben een wendbare speler en laat mijn eigen niet zomaar aan de kant zetten. Verder ben redelijk tweebenig. Ik ben van nature links, maar met rechts kan ik ook een redelijk balletje trappen."

Het Cambuur-talent hoopt dat hij ook zijn kunsten kan blijven tonen in het Nederlands elftal. Hij zat al vaak bij de selectie onder de 18 en 19, maar het is nu ook zaak te kijken of Jong Oranje haalbaar voor hem wordt. "Ik ga er alles aan doen natuurlijk, maar het zal moeilijk worden. Zeker ook omdat je weet dat Jong Oranje eigenlijk alleen uit Eredivisie-spelers of buitenlandse Nederlanders bestaat. Patrick van Aanholt speelt nu vaak op mijn positie. Dat is een speler die bij Chelsea onder contract staat en uitgeleend is aan Vitesse."

Cambuur is voor Bijker bijna zijn alles. "Bij Cambuur begon het eigenlijk allemaal voor mij. Ik ben op mijn vierde begonnen bij Leeuwarder Zwaluwen, maar via FVC kwam ik al op mijn zevende/achtste jaar bij Cambuur terecht. De club zit in mijn hart en daarom zal ik deze club niet zomaar verlaten voor wat voor club dan ook. Ik hoop dat ik met de club mee kan gaan groeien. Doorgroeien naar een eredivisiewaardige club zou helemaal geweldig zijn. De spelers hebben we al wel, nu is het voornaamste dat het stadion wordt aangepakt. Ik weet dat het al tijden een onderwerp van gesprek is, maar goed, iedereen begrijpt dat Cambuur stappen kan gaan maken, te beginnen met een nieuw stadion of aanpassen van het huidige onderkomen."

Lucas Bijker werd geboren in Sao Paolo, Brazilië. "Ik ben al na vier weken naar Nederland gekomen en ben daar opgegroeid. Het Braziliaanse temperament heb ik nog zeker in mij. Ik houd van mooi voetbalspel. Simpel en vlug. Maar ik kan ook, en dat was met name vroeger, flink boos worden op alles en iedereen als het even niet liep. Maar nogmaals die tijden zijn voorbij. Ik hoop nu dat ik dit seizoen echt ga doorbreken. Ik wil veel gaan spelen. Ik krijg nu de kans om te laten zien wat ik kan en daarom moet ik die kans met beide handen aangrijpen. Ik moet proberen een volwassen speler te worden."

Op de vraag waar de verdediger over vijf jaar staat, antwoordt Bijker met een knipoog: "In de WK-finale of in de Champions League finale..."

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (2)

Reacties
bennyboys Rang: Wereldkampioen| 15-09-2012 14:59 | Reageer

Mooi stukje geschreven. Complimenten.

FBamigo | 16-09-2012 2:25 | Reageer

Idd. Beter dan voetbalzone waar ze alleen reclames hebben.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!