| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Marco van Ginkel, glorieus het nieuwe jaar in

1 januari 2013 13:00 | Bron: TjerkstraMedia
 

Daags na het teleurstellende verlies van Vitesse in Venlo tegen VVV is Marco van Ginkel, de middenvelder en belangrijke schakel in de Arnhemse formatie van coach Fred Rutten, weer druk in de weer op het trainingsveld van Vitesse. De twintigjarige speler geeft aan dat het debacle in Venlo niets te maken had met overschatting of wat dan ook. “We hadden niet de juiste vorm van de dag. We waren bij vlagen slordig en leden te veel balverlies. Iets wat kan gebeuren in deze competitie. Het is zuur, maar we staan nog steeds hoog op de ranglijst van de Eredivisie. Er is geen nog geen man overboord.”

Van Ginkel maakt een glorieus seizoen mee bij Vitesse. De aanvallend ingestelde middenvelder maakt wekelijks zijn speelminuten in het eerste elftal, scoorde in de voorbije weken een aantal prachtige goals en staat tweede met zijn team in de competitie. “Mijn seizoen kan eigenlijk niet meer stuk, echter we zijn er nog niet. We zitten nu op de helft en we krijgen nog vele duels voor onze kiezen. We draaien als ploeg voortreffelijk natuurlijk. Vitesse heeft een selectie die veel kwaliteiten herbergt. Van achteruit kunnen we goed opbouwen en hebben een aantal afmakers in het team. Als je dan ook nog de topploegen weet te verslaan, dan sta je er goed op. Tegen Ajax bijvoorbeeld speelden we zeer compact en stonden we tactisch ontzettend goed opgesteld. De trainer steekt veel tijd in dat tactische vernuft.”

Vijf weken geleden mocht Marco van Ginkel een persoonlijk aandenken in ontvangst nemen. De middenvelder werd geselecteerd voor het Nederlands elftal, speelde een half uur tegen Duitsland en kreeg als Oranje-debutant na dat duel een haasje. “Voor mij een prachtige triomf natuurlijk, als negentienjarige uitkomen voor je eigen land is toch wel uniek. Het is voor mij een beloning en een teken dat ik goed op weg ben. Nu is het hopen dat ik er bij kan blijven. Na afloop van die wedstrijd stond mijn telefoon roodgloeiend. Veel mensen feliciteerden me. Ik hoop dat ik de stijgende lijn die ik te pakken heb door kan gaan zetten.”

Het kan maar niet op bij Van Ginkel. Pas twintig jaren jong en nog zo’n grote voetbalcarrière in het vooruitzicht. “Het lijkt maar niet op te houden he”, lacht de middenvelder. “Ik ben heel erg trots dat ik dit allemaal mee mag maken. Het plezier wat ik heb bij Vitesse is ook wel te zien. De rol die ik heb bij de club is mij op het lijf geschreven. Samen met Theo Janssen spelen we min of meer voor de verdediging om van daaruit de overige teamgenoten goed te kunnen bedienen. Ik kan wanneer de wedstrijd het toe laat de dieptes pakken om zo ook gevaarlijk te zijn voor het doel van de tegenstander. Ik ben inderdaad zoals jij dat noemt een box-to-box speler. Het grote loopvermogen waarover ik beschik is een sterk punt van mij als voetballer. Op die manier kan ik verdedigend als aanvallend mijn steentje bijdragen aan de ploeg.”

Naast de dagelijkse trainingsarbeid op het veld is Marco ook vaak in het krachthonk te vinden. “Door aan mijn fysieke gestel te werken kan ik me meer en meer ontwikkelen. Extra fysieke kracht kan geen kwaad. Als een jonge speler kan ik natuurlijk nog veel leren. Zo kan ik op het tactische vlak nog zoveel leren, alsmede de eerste balaanname.”

Op de vraag of Wilfried Bony houdbaar is voor Vitesse, antwoordt Van Ginkel als volgt: “Bony is heel belangrijk voor de ploeg. Hij scoort veel en is vooral gruwelijk sterk. Als hij de bal al verliest dan kan hij dat met zijn lichaam snel corrigeren. Het is moeilijk praten over wat Bony wil maar ik hoop van harte dat Bony ook na de winter bij Vitesse actief zal zijn. Maar nogmaals dat is niet aan mij.”

Met de komst van voorzitter Merab Jordania wordt Vitesse als een soort van handelshuis bestempeld. Marco van Ginkel voelt dat niet op die manier. “Ik speel hier al tien seizoenen, en de club is voor mij nog steeds dezelfde als in het begin. De mensen die toentertijd op kantoor zaten zitten er nu nog en de warmte van de club is gebleven. Op het (trainings)veld is het misschien een komen en gaan van spelers, maar dat zie je toch ook bij een andere vereniging. Zonder een aan- en verkoopbeleid heb je zakelijk gezien geen bestaansrecht. Zo gaat dat in het bedrijfsleven, maar ook bij een voetbalclub.”

Vitesse wil als het enigszins kan zich bij de top vijf van Nederland nestelen. Aan het einde van de competitie hopen de Arnhemmers Europees voetbal te hebben gerealiseerd. Het laatste duel voor de winterstop in en tegen Heerenveen moest dan ook gewonnen worden. Echter ook in Friesland ging het in het laatste duel voor de winterstop mis met de Arnhemse club. Heerenveen pakte de zege (2-1). Van Ginkel: “Ook in Heerenveen hadden we de scherpte niet die we eerder in de competitie wel hadden. Ik hoop dat we na de winterstop onze vorm snel kunnen herpakken.”

Iedereen een geweldig nieuwjaar gewenst!

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (1)

Reacties
Sipko999 Rang: Semi-prof| 02-01-2013 18:05 | Reageer

Prima speler, Benfica wil de middenvelder halen maar zal weinig kans maken bij Vitesse.Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!