| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Esmat Shanwary gaat nieuw goudhaantje worden van Utrecht

8 februari 2013 14:00 | Bron: TjerkstraMedia
 

FC Utrecht doet het uitzonderlijk goed in het seizoen. Daar kunnen en mogen we niet om heen. De ploeg staat vijfde in de Eredivisie en dat is mooi voor de volksclub en haar achterban. Het elftal van trainer Jan Wouters herbergt een mix van jong talent en routine en met de middelen die Utrecht heeft presteren ze boven verwachting. Europees voetbal lonkt.

Niet alleen in het eerste elftal van FC Utrecht bulkt het van het talent, ook in het tweede team lopen er spelers rond met veel potentie. Een van die spelers is Esmat Shanwary, een echte ‘nummer tien’ met leiderschapskwaliteiten, zoals hij zichzelf omschrijft.

Shanwary kwam afgelopen zomer over van Jong N.E.C./FC Oss waar hij negen jaren in de jeugd heeft gespeeld. De ex jeugdinternational van Oranje -15, -16 en -17 tekende een tweejarige verbintenis met een optie voor nog een seizoen. Het eerste half jaar van zijn contract zit erop en helaas heeft de Afghaanse middenvelder nog geen hele wedstrijd voor Jong FC Utrecht kunnen spelen.

Esmat had de mogelijkheid om bij andere profclubs te gaan spelen maar bedankte voor de eer bij De Graafschap, Jong PSV en Anderlecht. Hij koos voor een besluitvaardiger FC Utrecht. Tijdens het kennismakingsgesprek met Hoofd Opleidingen Henny Lee en hoofdscout en manager Edwin de Kruijff kreeg Shanwary het juiste gevoel. “Het gevoel bij FC Utrecht was beter, dan bij de clubs waar ik vorig jaar heb stagegelopen. Vanaf het eerste moment dat Utrecht en De Kruijff lieten blijken mij te willen contracteren, was het voor mij duidelijk dat Utrecht mijn nieuwe thuis zou worden.”

“Ik ben uiteraard De Graafschap en trainer Pieter Huistra alsmede PSV en technisch manager Marcel Brands enorm dankbaar voor de stage. Zij hebben mij kansen gegeven. FC Utrecht deed mij een contractvoorstel en met dien verstande dat ik moest beginnen bij Jong. Dat heb ik geaccepteerd want ik ga graag de uitdaging aan. Met mijn trainer Jean Paul de Jong had ik direct een goed contact. Het is fijn om bij een schitterende club als FC Utrecht te mogen voetballen.”

Een vervelende kniebandblessure gooide snel in het seizoen roet in het eten bij de 19-jarige middenvelder die op zijn zevende van Afghanistan naar Nederland kwam. “Ik had mijn rechterknieband ingescheurd. Normaliter staat daar een herstel van twee tot drie maanden voor, echter in mijn geval werden het er zes. Ik kreeg namelijk een behoorlijke terugval in de vorm van een knieontsteking. Met dank aan de technische staf ben ik nu weer fit en kan ik vooruit kijken. Ik prijs mij gelukkig dat ik weer kan spelen. Ik mocht vorige week mijn derde duel spelen bij Jong FC Utrecht en dat ging best goed. Ik wil heel erg graag, maar weet ook dat ik geduldig moet zijn. Ik moet proberen vrijuit te gaan voetballen, hard trainen en wedstrijdritme opdoen. Wat er daarna komt dat zie ik dan wel weer. Debuteren in de Galgenwaard is natuurlijk mijn ultieme droom. Spelen in zo’n sfeervol stadion, dat is toch iedereen zijn jongensdroom?”

Esmat Shanwary is een ambitieuze speler met een winnaarsmentaliteit. Hij weet heel goed wat hij wel en wat hij niet kan en wil. De speler is overtuigd van zijn eigen kwaliteiten. Hij heeft een missie, een doel: ‘Beter worden en doorbreken bij de FC Utrecht in de eredivisie. Daar zal alles voor moeten wijken, want ‘Essy’ kent de valkuilen van het ‘jong’ zijn. “Ik ben professioneel met mijn vak bezig. Op de training doe ik mijn best en luister ik naar de trainers. Ik ga niet uit en let goed op mijn voeding. Daarbij zorg ik voor voldoende nachtrust, want falen is geen optie! Ik ben gekomen om te slagen en slagen zal ik!”

“Ik heb in de tijd dat bij N.E.C. geleerd hoe de hiërarchie kan zijn binnen de hogere teams en hoe groepsprocessen verlopen. Ik heb negen seizoenen op de Eendracht mogen trainen en ook regelmatig meegedaan bij Jong N.E.C. Vorig seizoen heb ik regelmatig met het eerste onder Alex Pastoor getraind. Ik ken de klappen van de zweep, want ik heb in mijn nog prille leventje genoeg tegenslagen moeten verwerken. Daarom denk ik te weten hoe het wel en hoe het niet moet. Onder Arno Arts, mijn ex coach bij N.E.C./FC Oss A1 en B1, heb ik veel geleerd en ben ik ook als aanvoerder en persoon gegroeid. Naast Arno Arts en alle andere ex jeugdtrainers ben ik iedereen van mijn oude vereniging enorm dankbaar. Ik hoorde dat het contract van Arts zijn bij N.E.C. niet verlengd wordt en ik hoop dat hij ergens anders onderdak gaat vinden want ik vind het een vakman. Bij deze wil ik al mijn ex ploeggenoten, medewerkers en mensen van de club bedanken en veel succes toewensen in alles wat zij doen."

Als aanvallende middenvelder, die in de meeste gevallen voor de voetballende oplossing kiest, wil Shanwary belangrijk zijn voor zijn team. De technisch vaardige speler wil de technische staf van FC Utrecht overtuigen van zijn kwaliteiten. “Met mijn bewegelijkheid, handelingstempo, inzicht en scorend vermogen kan ik hopelijk iets toevoegen. Spelen voor FC Utrecht 1 is mijn doel. Ik weet ook dat de weg naar dat doel nog lang is. Wie weet wat er volgend seizoen allemaal gebeurt bij de club, want er staan veel spelers van het eerste op de nominatie te vertrekken. Ik ben reëel, werk hard en wacht rustig op mijn kans. Als het moment komt, dan ben ik er klaar voor.”

“Ik vind het ontzettend knap wat het eerste elftal momenteel laat zien. Utrecht speelt zeer gedisciplineerd. Ze gaan er voor en dat is zoals het hoort. Ik wil belangrijk worden voor de club en Utrecht laten zien wat voor een middenvelder ik ben. Als ik debuteer dan ben ik de eerste Afghaanse debutant in de eredivisie en dat wil ik dit seizoen afdwingen. Maar nogmaals ik moet eerst topfit worden en het laten zien bij Jong FC Utrecht. Met mijn voeten praten en de bal het werk laten doen. Dan moet het goed komen.”

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (5)

Reacties
Wouter Bijdehand Rang: Teletekst supporter| 08-02-2013 14:51 | Reageer

Echt een goed interview. Krijg direct een compleet beeld van een voor de meeste fans en mensen een nog onbekende speler. Waarom is hij weggegaan bij NEC? Omdat FC Utrecht een betere club is?

Benjamin Rang: Sterspeler| 08-02-2013 16:49 | Reageer

Leuk interview ja ! Ben benieuwd of het de nieuwe parel uit de Domstad wordt.

Sipko999 Rang: Semi-prof| 08-02-2013 17:37 | Reageer

Shanwary koos voor een vervolgstap omdat zijn contract afliep.

Pieter Bakker Rang: Ballenjongen| 08-02-2013 19:06 | Reageer

Shanwary heeft bij mijn weten altijd geweigerd om een contract te tekenen. Brookhuis heeft dit vaak geprobeerd maat steeds tevergeefs. Esmat is een natuur talent en zal wel boven komen drijven daar in de Domstad. Bij FC Utrecht is volgens mij zijn 1e contract. FC Utrecht heeft dus ongeveer 15.000 euro voor de 'Iniesta van Groesbeek' betaald.

Jarno Rang: Ballenjongen| 13-02-2013 19:30 | Reageer

Goed interview! Voor mij een nog onbekende speler, ben zeer benieuwd!Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!