| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Ryan Koolwijk, de koning van de inswinger

17 december 2010 13:56 | Bron: sipke
 

Excelsior Rotterdam doet het dit seizoen uitzonderlijk goed. Weliswaar moeten we niet overdrijven, want de competitie is nog niet voorbij, maar toch mogen we stellen dat de Kralingse club zeker niet het lelijkste eendje is van de Eredivisie. De ploeg van trainer/coach Alex Pastoor kan gezien worden als een hecht team. Een team met allerlei individuen die voor elkaar door het vuur willen gaan en die weten van elkaar wat ze wel en wat ze niet kunnen c.q. beheersen. De aanvoerder van Excelsior luistert naar de naam Ryan Koolwijk. De 25-jarige middenvelder laat wekelijks zien dat hij van grote waarde is voor zijn ploeg, en daardoor prijkt zijn naam hoog in het VI klassement. VoetbalInfo.nl zocht de speler op en sprak met hem.

De indraaiende vrije trap van Ryan Koolwijk is een dodelijk wapen gebleken voor vele ploegen in de Eredivisie. “Ja zeker, het is lekker dat ik die bal goed voor kan geven en Daan Bovenberg, of wie dan ook, kan die bal er in knikken. We oefenen er best wel veel op. Het zijn moeilijke ballen voor een keeper. Het is vooral moeilijk inschatten waar die bal precies komt. Het is seconden werk voor een doelman”.

Het is niet alleen de vrije trap die Ryan Koolwijk zo bekend heeft gemaakt. Zeker niet. De speler ziet het spel en is de rust zelve aan de bal. Ryan: “Het is met name de aandacht die de Eredivisie met zich meebrengt. Weet je, In de Jupiler League speelde ik ook lekkere wedstrijden met Excelsior, maar toen werden die wedstrijden vaak samengevat in pak hem beet dertig seconden. Dan viel je ook niet op. Tegenwoordig wordt de wedstrijd live uitgezonden op Eredivisie Live, komt er later nog een samenvatting van ongeveer vijf minuten en wordt de wedstrijd nog nabeschouwd ook. De media doen veel met je”.

Daarentegen zien de media het deze keer wel goed. Hebben eredivisieclubs in de afgelopen seizoenen liggen slapen? Het is gebleken dat Ryan een verdedigende middenvelder is met uitzonderlijke kwaliteiten. De middenvelder heeft een goed overzicht, is technisch vaardig en tactisch goed onderlegd en zijn passing is goed te noemen. “Tevens ben ik een speler die rustig is aan de bal, en die altijd keihard werkt. Het teambelang gaat vaak voor alles”.

Koolwijk voetbalt al jaren bij de club die haar wedstrijden speelt op Woudestein. “Het begon allemaal voor mij in de D- pupillen. Van daar uit doorliep ik de gehele jeugdopleiding. Tweeënhalf jaar terug tekende ik overigens mijn eerste contract bij Excelsior. Als amateur mocht ik debuteren voor Excelsior. Ik speelde in mijn debuutjaar, ik geloof, acht wedstrijden voor Excelsior. Dat ging best goed. FC Twente toonde in die tijd interesse, maar ik vond het nog te vroeg om de stap te maken. Ik heb zelfs nog in de tijd dat ik amateurspeler was van Excelsior overwogen om weer terug te keren in het amateurvoetbal, maar achteraf ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan. Het kan soms snel gaan in het voetbal. De voetballerij is een raar wereldje wat dat betreft”.

“Ik voel me thuis bij deze kleine, knusse, warme, en o zo gezellig club. Ik weet dat ik ooit die stap moet maken, want ook ik wil mij door blijven ontwikkelen en ontdekken waar mijn plafond ligt. Mijn contract loopt in de zomer van 2011 af. Wat er daarna gaat gebeuren is nog niet bekend. Ik laat alles op me af komen. Handhaving met Excelsior in de Eredivisie is het allerbelangrijkste op dit moment. Na het seizoen zien we verder”.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (4)

Reacties
gast
Gast | 17-12-2010 15:10 | Reageer

Hele goede speler voor Excelsior. Zou inderdaad een stapje hoger kunnem doen na dit seizoen. Nac, Utrecht of Heerenveen?

gast
Gast | 17-12-2010 15:17 | Reageer

Nee joh, moet naar Feyenoord gaan... ;-)

gast
Gast | 17-12-2010 15:38 | Reageer

Dacht dat hij stapje hoger zei :P

boefmansje Rang: Wereldkampioen| 17-12-2010 19:07 | Reageer

Feyenoord? Nee, ik denk dat Koolwijk graag in de Eredivisie wil blijven spelen xDVolg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!