| Vergeten? | Registreer

Exclusief interview: Boy Deul over SC Veendam, zijn rode draad en over zijn nieuwe uitdaging

3 juli 2013 15:00 | Bron: TjerkstraMedia
 

Daar stond hij dan, op een dag in Maart in het jaar 2013. Geen club meer en geen voetbal meer. “Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Het is in en in triest dat zo’n mooie roemruchte club plotseling ten onder moest gaan. Een faillissement van SC Veendam was onafwendbaar, maar wat heb ik te doen gehad met alle mensen die de club liefhebben. Ik heb maar één seizoen mogen spelen voor Veendam, maar ik heb meegekregen wat de mensen daar voelden.”

Boy Deul, aanvallende middenvelder van beroep, afkomstig uit Amsterdam, tekende in de zomer van 2012 een contract voor één seizoen met een optiejaar bij Veendam. “Na een succesvolle testperiode mocht ik blijven. Ik was blij, want ik was toe aan een vervolgstap. Met alle respect voor Bayern München II, dat een mooie club is, maar de degradatie van Bayern II naar de Regionalliga was voor mij het moment om een andere uitdaging aan te gaan. De kans die Veendam mij heeft gegeven heb ik met beide handen aangegrepen, echter het faillissement gooide roet in het eten. Ik had graag nog willen spelen voor die club.”

We mogen concluderen dat Andries Jonker een belangrijke rol heeft gespeeld in de voetbalcarrière van Boy Deul. “Dat mag je wel stellen inderdaad. Van 2005 tot en met 2008 heb ik mogen voetballen bij FC Volendam, een mooie ambitieuze club met mogelijkheden, echter blessures wierpen mij de eerste twee jaren terug. Het derde seizoen ging van een leien dakje, ik speelde alle wedstrijden en was met twaalf treffers en zeven assists een belangrijke waarde voor de ploeg. We promoveerden naar de Eredivisie. Blij en trots natuurlijk, maar ik wist ook dat Willem II zeer geïnteresseerd in mij was. Een goed gesprek met Andries Jonker deed mij besluiten voor Willem II te kiezen.”

Deul tekende een contract voor twee seizoenen in Tilburg, waarbij Willem II een eenzijdige optie had voor een extra seizoen. In het begin ging het allemaal nog goed, maar een zware knieblessure kostte Boy het hele seizoen. “Ontzettend jammer dat het zo moest lopen. Jonker is ondanks die vele kwetsuren altijd in mij blijven geloven, want hij was degene die mij naar München haalde. Hij stond altijd voor mij klaar. Hij kende mijn kwaliteiten en gaf mij de kans om uit te blinken bij Bayern.”

Nadat het definitieve doel viel voor SC Veendam trainde Deul mee bij FC Volendam. “In goed overleg met die club mocht ik een paar dagen in de week meetrainen met het tweede elftal van Volendam.” Boy Deul zou een ideale ‘nummer tien’ voor FC Volendam kunnen zijn. “Ik heb wel gesproken met die club, er was wel een en ander bespreekbaar, maar ik kies vooralsnog voor een andere uitdaging.”
“Ik hoop dat ik in een elftal kan gaan spelen waarbij ik als een ‘nummer tien’ kan gaan spelen”, vertelt Deul. “Daar liggen mijn kwaliteiten denk ik. Ik kan ook wel uit de voeten op de rechter- of linkerflank hoor, maar de voorkeur gaat uit naar de positie achter de spits. Je bent dan bijna altijd betrokken bij de aanval, je kunt de diepte in, in de bal komen, het kaatsen met medespelers, en het spel verdelen… Dat zijn toch echt de voordelen die je hebt als je als ‘tien’ mag spelen. Vermoedelijk krijg ik in de Belgische competitie de kans op die positie”, sluit een lachende Deul het eerste deel van het interview af.

Twee dagen na het interview kregen we een seintje van Boy dat alles in kannen en kruiken was met die Belgische club. Boy Deul kiest voor de club van Jimmy Floyd Hasselbaink, oftewel Antwerp FC. Hij tekent bij de Tweedeklasser een contract voor twee seizoenen.
Deul is blij dat hij een nieuwe club heeft weten te vinden. “Ik ben erg blij dat ik benaderd ben door Antwerp FC. De trainer (Hasselbaink. Red.) heeft mijn zaakwaarnemer gebeld en vroeg of ik in België wilde voetballen. Op dat moment was ik nog op vakantie en nog op zoek naar een nieuwe club. Dus dat kwam goed uit. Antwerp is wat ik heb vernomen de oudste club van België. Het is een club met potentie en heeft de ambitie om snel weer op het hoogste niveau in België te spelen. De keuze was daarom voor mij niet zo moeilijk. Antwerp heeft met Hasselbaink als nieuwe coach een grote naam binnengehaald. Ik vind het een eer dat de hoofdtrainer en de club mij heeft benadert. Ik heb er veel zin in!”

Sipke Tjerkstra

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!