| Vergeten? | Registreer

'Ik had alleen een diploma om vakken te vullen bij de Albert Heijn'

29 november 2012 8:00 | Bron: Voetbal International | Auteur: Benjamin Hagen
 

Joey van den Berg is niet bepaald een voorbeeldprof. Zijn geschiedenis is niet om over naar huis te schrijven en meerdere keren balanceerde hij op het randje, maar de verdediger van PEC Zwolle zag nog net op tijd het licht. Zijn reputatie als toptalent op linksbuiten wist hij niet waar te maken, maar hij is wel een steunpilaar bij de promovendus.

Van den Berg begon zijn loopbaan in Friesland, bij sc Heerenveen. "Destijds dronk ik regelmatig een biertje en ging ik uit, het had ten slotte geen invloed op mijn prestaties. Eén keer botste ik met trainer Jan de Jonge. Hij stoorde zich aan mijn instelling en drukte zijn voorhoofd tegen het mijne. 'Wil jij wel doorbreken?!', schreeuwde hij naar me. Mijn antwoord was simpel; misschien niet. Ach, wat weet jij er nou van", herinnert Van den Berg zich.

Het niet al te gelukkige huwelijk bij Heerenveen eindigde in stijl. Hij werd betrapt tijdens een dopingtest; cannabis. "Ik rookte wel eens een jointje, ja", bevestigt de 26-jarige mandekker alsof het niets is. Hij werd weggestuurd met veel bombarie. "Elders in de voetbalwereld werden ook spelers betrapt op drugs, maar zij kregen juist steun van de club om weer af te kicken. Bij mij was dat niet. Heerenveen stuurde me zonder pardon weg. Toedeledokie, gaven ze me na."

Na een mislukt jaar bij Almere City zat hij in de zomer van 2006 zelfs werkloos thuis. "Ik had geen club, geen contract, niks. Ik had het gevoel dat ik nergens voor leefde. Ik had alleen mijn mbo-diploma waarmee ik vakken kon vullen bij de Albert Hein. Ik besloot echter de verantwoordelijkheden van me af te gooien en helemaal los te gaan. Achteraf bedenk ik me dat het fout af had kunnen lopen. Ik hing veel op straat en leefde erg ongezond."

Het omslagpunt kwam toen hij in huilen uitbarstte voor de ogen van zijn moeder. Niets bereikt, alleen gefaald. Na twee jaar amateurvoetbal bij Alcides gaf FC Zwolle hem de kans. Hij werd al snel basisspeler, later steunpilaar en vorig seizoen zelfs kampioen van de Jupiler League. Na enkele weken Eredivisie is Van den Berg niet ontevreden. "Ik moet nog veel bijleren als centrale verdediger. Het is pittig, maar ik houd wel van een nieuw avontuur. Ik besef me dat mijn ervaringen goed zijn geweest voor mijn ontwikkelingen, het heeft me gevormd", besluit de opbouwend sterke Van den Berg.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (2)

Reacties
Marius Middelveld Rang: Ballenjongen| 29-11-2012 9:55 | Reageer

Allemaal leuk en aardig, maar het is nog steeds geen mandekker... Als (verdedigende) middenvelder is hij absoluut een meerwaarde voor clubs als Heracles Almelo, NEC Nijmegen en FC Utrecht. Jammer dat hij zijn contract in Zwolle niet wil verlengen, maar gezien zijn grote aantal fouten zal hij als CV niet al te hard gemist gaan worden.

Michel van Ballegooij Rang: Invaller| 29-11-2012 14:44 | Reageer

Heerlijke zulke voetballers die af en toe nog met een leuke, originele quote komen!Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!