| Vergeten? | Registreer

Wedstrijdverslag: Kwartfinale ver weg na nederlaag tegen effectief Duitsland

13 juni 2012 22:36 | Bron: NOS
 

Duitsland zorgt voor nationale rouw in Nederland, de Duitsers wonnen het onderling duel met 1-2 en lijken zeker van een kwartfinale. Voor Nederland is dat alles behalve zeker, zondag is Oranje afhankelijk van het resultaat tussen Denemarken en Duitsland. Oranje moet haar wedstrijd tegen Portugal wel winnen om nog kans te maken om door te gaan.

Eén van de belangrijkste wedstrijden voor het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap kende een openingsfase waarin het spel op en neer ging. Na ruim vijf minuten spelen kreeg Robin van Persie een kans om openingstreffer te maken na een prachtige pass, maar Van Persie schoot de bal niet goed binnen. Vlak na de kans van Van Persie schoot Mesut Özil de bal tegen de paal waarna Maarten Stekelenburg de rust weer terugbracht.

Nederland kreeg in de openingsfase de betere kansen, na ruim tien minuten werd Van Persie in stelling gebracht maar de spits werkte de bal met rechts ruim naast het doel. Na een spannende openingsfase volgde een aftastend vervolg, beide ploegen speelden voorzichtig en wilden geen risico nemen. Na ruim twintig minuten spelen kwamen de Duitsers op voorsprong, Bastian Schweinsteiger werd helemaal vrijgelaten en kon de bal zonder enige moeite klaar leggen voor Mario Gomèz. Laatstgenoemde rondde goed af en liet Stekelenburg kansloos.

Jetro Willems kende niet zijn beste wedstrijd als linksback, hij beging een aantal fouten. Door een overtreding van de linksback kreeg Duitsland een vrije trap die bijna werd binnen gekopt door Holger Badstuber, maar Stekelenburg bracht prachtig redding op de inzet. Vlak na de misser van Badstuber was het wederom Gomèz die Nederland in diepe rouw dompelde, de spits schoot de bal achter Stekelenburg.

Na de thee startte Oranje met twee nieuwe spelers, Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart kwamen in het veld na een teleurstellende eerste helft van Nederland. Na vijf minuten in de tweede helft kon Mats Hummels vrij doorlopen en lag de bal voor het intikken, maar Stekelenburg bracht redding en hield hiermee de hoop van Nederland nog in leven. Na tien minuten spelen redde Manuel Neuer knap op een fantastisch schot van Van Persie uit de tweede lijn.

Duitsland domineerde de tweede helft, mede door het onnodig balverlies van Oranje. Nederland kwam een aantal keren gevaarlijk door, maar de eindpasses waren niet zuiver genoeg waardoor de kansen voorbij gingen. Met nog twintig minuten te spelen schoot Wesley Sneijder de bal snoeihard op doel, maar Jerome Boateng gooide zich in de baan van het schot.

De bekritiseerde Van Persie bracht Nederland vijftien minuten voor tijd weer terug in de wedstrijd met een prachtig doelpunt. Nederland drong aan, ook Duitsland voelde zich onder druk gezet en probeerde alles om het spel van Oranje te ontregelen. De Duitsers gingen defensiever spelen, Nederland kwam er niet meer doorheen en probeerde het met ongevaarlijke afstandschoten.

Door het verlies tegen Duitsland lijkt de kwartfinale ver weg voor het Nederlands elftal, aanstaande zondag wacht de laatste groepswedstrijd tegen Portugal dat vanavond haar wedstrijd van Denemarken won met 2-3.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (9)

Reacties
fillyking Rang: Super talent| 13-06-2012 22:38 | Reageer

Oranje heeft de nederlaag aan zichzelf te wijten. Ze kunnen de volgende ronde nog bereiken, maar de kans is piepklein. Ze zijn nu afhankelijk van de tegenstanders, en dat is nooit iets goeds.

Gewijzigd op woensdag 13 juni 2012 om 22:38.
KasperHermans Rang: International| 13-06-2012 23:16 | Reageer

Het zo door Bert geliefde blok is vandaag dan eindelijk definitief door de mand gevallen. Van Bommel en De Jong waren (net als Mathijsen btw) bij beide treffers niet instaat om hun man, Schweinsteiger, op te vangen. Het was schrijnend, dat je die twee wil hebben om verdedigend werk op te knappen en dat ze dan eigenlijk niks doen. Apatisch toekijken, weinig druk zetten, veel ruimte weggeven. Zo passief, geen enkele 'grinta' (is dat ook een voetbalterm?). Dit gold overigens voor het grootste deel van het elftal, maar bij die twee - en dan nog extra Van Bommel-, was het het ergst.
Vreselijk was het vooral ook om te zien hoe ze toekeken in balbezit. Je had zeker in de eerste helft een aantal situaties op rechts dat Van der Wiel en Robben naar elkaar overspeelde, maar ze werden continue gedwongen om terug te spelen omdat er helemaal geen vorm van interactie was met Van Bommel, De Jong, Sneijder of Van Persie - wederom met Van Bommel als de meest schuldige -. Ze keken allemaal toe in plaats van zich aan te bieden (een driehoekje te maken) en te bewegen, waardoor Vd Wiel en Robben voor Duitsland eenvoudig waren te verdedigen.

Na rust ging het ietsje beter. Dat had vooral veel te maken met de aanwezigheid van Huntelaar, aanwezigheid, want ook hij speelde niet goed. Maar Huntelaar ging dieper staan waardoor de ruimtes groter werden en Robben, Sneijder en RVP meer vrijheid hadden voor hun acties. Ook was het middenveld iets dynamischer met VDV waardoor er meer ruimte werd gecreerd. De uitvoering bleef echter van zeer bedenkelijk niveau, met Stekelenburg als positieve uitzondering. Centrale duo was niet best. Willems is (nog) 'te dom' voor dit niveau. VdW, stappen vergeleken met Denemarken, had vooral zijn lef weer terug, maar niet meer dan een 5,5. De Jong, word ik niet vrolijk van, al was zijn laatste fase wel zeer sterk. De Bommel, dramatisch ook aan de bal een veel te lage handelingssnelheid. Sneijder, slechte eerste, redelijk tweede. RvP en Robben idem. Afellay, ontzichtbaar en de paar keer dat hij zichtbaar was slecht. Huntelaar, belangrijk in zijn aanwezigheid (zie hierboven), maar verder ook alles behalve best. VdV, zozozo.

fillyking Rang: Super talent| 13-06-2012 23:22 | Reageer

Zo, jij hebt de wedstrijd aandachtig zitten bekijken ;)

KasperHermans Rang: International| 14-06-2012 8:36 | Reageer

Niet meer dan een ander, heb me vooral lopen ergeren.

fillyking Rang: Super talent| 14-06-2012 14:40 | Reageer

Is het jou ook opgevallen dat Van der Viel het spel van Oranje vertraagde? Hij verdient het niet om in de basis te staan.

KasperHermans Rang: International| 14-06-2012 18:57 | Reageer

Van der Wiel vertraagde omdat er steeds geen optie was. Voetbal speel je voor 95% zonder bal, maar dat beseft dit elftal niet en met name het middenveld. Daardoor gaat er als vanzelf veel mis en wordt het traag. Van der Wiel was gisteren nog een van de betere veldspelers. Sad but true

fillyking Rang: Super talent| 14-06-2012 19:17 | Reageer

Daar heb je gelijk in, maar Van der Wiel durfde het vaak niet. In tegenstelling tot een paar maanden geleden, levert hij bijna nooit meer een voorzet. Maar tja, als het aan mij ligt dan maken Luuk de Jong en Narsingh hun EK-debuut, de andere bakken er toch niets van.

Rick! Rang: Semi-prof| 14-06-2012 0:11 | Reageer

Haha dit soort dingen waren mij ook wel opgevallen, maar een wedstrijdverslag moet altijd zo objectief mogelijk zijn (A):P

Kella020 Rang: International| 14-06-2012 0:01 | Reageer

Dramatisch. Het momentje van Stekelenburg zegt mij genoeg: niet scherp!Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!