Wedstrijdverslag: Grieken buigen in laatste half uur voor Duitsland

22 juni 2012 22:38 | Bron: NOS | Auteur: Stephan van der Vrande

Duitsland is de tweede halve finalist op het EK2012. Griekenland bood in de tweede kwartfinale lang en standvastig partij maar brak in de laatste dertig minuten. Van 1-1 liepen de Duitsers met de hervormde aanvalslinie uit tot 4-1. Marco Reus, André Schürrle en Miroslav Klose vervingen Mario Gomez, Thomas Müller en Lukas Podolski. Uiteindelijk scoorden twee van de drie nieuwe aanvallers.

Uit tactische overwegingen had Joachim Löw zijn aanvallers uit de groepsfase op de bank gelaten. Hij koos voor meer beweging en combinatievoetbal. Aanvankelijk leek dit goed uit te pakken. De bal ging vlot rond en de Griekse verdediging was nergens te bekennen. De Portugese bondscoach Fernando Santos van de Grieken uitte aan de zijlijn meerdere malen zijn ongenoegen richting zijn defensie. Löw deed dit uiteindelijk ook naar zijn aanvallers. Kans op kans werd gemist en na een tijdje zag Löw de bui al spreekwoordelijk hangen.

Duitsland pakte nog wel een terechte voorsprong. De linksback van Die Mannschaft, Phillip Lahm, kreeg vrij baan aan zijn kant van het veld. Na een makkelijke passeerbeweging ten opzichte van Sotiris Ninis zag hij zijn uithaal in het net verdwijnen. Doelman Sifakis zat er nog met de vingertoppen aan, maar kon een achterstand niet voorkomen. Onder aanvoering van met name Marco Reus hadden de Duitsers al een aantal uitstekende mogelijkheden gehad (en verzuimd).

Na rust betaalden de Grieken de Duitsers echter met gelijke munt terug. De eerste echte kans was, zoals wel vaker dit toernooi, direct raak. Met een aantal offensieve wissels boekte Santos direct resultaat. Een voorzet vanaf rechts werd binnengewerkt door Georgios Samaras. De uitbarsting van vreugde was nog niet afgelopen toen de Duitsers toch weer orde op zaken stelden. Sami Khedira scoorde na een uur voetbal de 2-1 met een doffe knal die bovenin het doel belandde.

Daarna was het snel gespeeld. Miroslav Klose tekende uit de hoekschop voor het derde Duitse doelpunt. Doelman Michalis Sifakis zag er niet lekker uit en ging onder de bal door. Voor de Poolse Duitser was het vervolgens een koud kunstje om af te werken. De 4-1 volgde niet lang daarna. Klose stuitte nog op Sifakis maar de afvallende bal werd in één keer op de pantoffel genomen door de uitblinker aan Duitse kant, Marco Reus. Hij zag zijn bal via de lat het doel in verdwijnen.

Het slotakkoord was nog even voor Griekenland. Scheidsrechter Damir Skomina nam ditmaal wel een handsbal waar in het strafschopgebied. Vanaf elf meter scoorde Dimitris Salpingidis het laatste Griekse doelpunt dit toernooi. De ploeg kijkt in ieder geval terug op een uiterst effectief toernooi. Van de zeven schoten op doel werden er vijf gepromoveerd tot doelpunt.

fillyking Rang: Super talent| 22-06-2012 22:42 | Reageer

Duitsland speelde niet best. Ze leden vaak slordig balverlies, waren soms te ongeduldig en gaven makkelijk ruimte weg. Uit het niets vallen er dan drie doelpunten. Dat is dan wel lekker;)

Gewijzigd op vrijdag 22 juni 2012 om 22:43.
StephanVDV Rang: Aankomend talent| 22-06-2012 22:43 | Reageer

In de eerste helft toch wel een aantal mooie combinaties hoor, al had de afwerking vooral beter gemogen.