Wedstrijdverslag: Spanje mag titel verdedigen na penalty's tegen Portugal

27 juni 2012 23:28 | Bron: Voetbalinfo

Na een lang schaakspel heeft Spanje zich geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap. De Spanjaarden schakelden Portugal uit na strafschoppen (4-2 winst), nadat er in 120 minuten door beide ploegen niet gescoord was. Zondag wacht in de finale de winnaar van Duitsland - Italië.

Het eerste bedrijf van Portugal - Spanje was er een waarin de spanning veel vergoedde. Spanje speelde haar bekende dominante voetbal, maar hanteerde daarbij een te laag tempo om de Portugese defensie echt schrik te doen aanjagen. Slechts een paar schoten van afstand waren enigszins dreigend. Maar zowel Alvaro Arbeloa als Andres Iniesta zagen hun pogingen overzeilen.

Portugal stelde daar maar weinig tegenover. De ploeg kwam wel een aantal keer dreigend voor de goal, maar vergat steeds om toe te slaan. Een keer was er een speldenprik van Cristiano Ronaldo. Nadat hij een keer van flank geruild had met Nani, kwam hij van rechts naar binnen om vervolgens met links uit te halen, maar de bal ging net naast het doel.

Na rust veranderde dat beeld amper, al kreeg Portugal meer spelaandeel en bij vlagen zelfs de overhand. Maar een grote kans bleef aan beide kanten uit. Xavi, Ronaldo en Hugo Almeida probeerden het wel met afstandspogingen, maar deze waren ongevaarlijk. Xabi Alonso schoot een keer zelfs eenmaal vanaf eigen helft, maar de wanhoopspoging ging naast.

Net toen alles op verlengingen leek af te stevenen kreeg Portugal de eerste echte uitgespeelde mogelijkheid van de wedstrijd, maar Ronaldo werd net niet lekker aangespeeld door Raul Meireles, waarna de vleugelaanvaller overschoot.

In de verlenging kwam Spanje terug aan het roer. De ploeg van Vicente del Bosque dicteerde en begon het tempo beetje bij beetje op te schroeven en dat leidde tot de eerste honderd procent kans van de wedstrijd. Na goed voorbereidend werk van Jordi Alba leek Iniesta te gaan scoren, maar Rui Patrico bracht redding op inzet van dichtbij. Kort daarna was Sergio Ramos nog gevaarlijk met vrije trap die centimeters overvloog.

En ook in het tweede bedrijf van de verlenging kreeg Spanje weer een goede kans. Ditmaal liep de opzet over rechts via Arbeloa die Jesus Navas de kans bood, maar het was weer Patrico die redding bracht. Maar ondanks de aanvallende intenties van Spanje moesten strafschoppen uitkomst brengen. In de penaltyreeks groeide Iker Casillias uit tot de held van de dag door de strafschop van Joao Moutinho te keren en hij zag Bruno Alves op de lat schieten. Cesc Fabregas gaf vervolgens het laatste zetje en schoot Spanje naar de finale.

KasperHermans Rang: International| 27-06-2012 23:32 | Reageer

Terechte zege, op basis van de verlenging met name. Wel zeer gedurfd van Ramos die panenka als ze de bal van je vorige strafschop nog aan het zoeken zijn. ;)

fillyking Rang: Super talent| 27-06-2012 23:34 | Reageer

Je wordt op een gegeven moment zat van het spel van Spanje. Pas in de slotfase zag je de wereldkampioen van 2010 terug. Enige leuke van het duel was de strafschoppenreeks. Ramos, die durft wel na zijn gemiste strafschop in de Champions Leauge-finale.

Benjamin Rang: Sterspeler| 27-06-2012 23:35 | Reageer

Mee eens, ik vind het wel genoeg geweest met het 'tiki-taki' voetbal..

Kella020 Rang: International| 27-06-2012 23:47 | Reageer

Genoeg geweest? Wat wil je dan? Counter? Een blok van acht man? Geef mij maar het - soms langdradige - tiki taki.

fillyking Rang: Super talent| 27-06-2012 23:52 | Reageer

Ja, maar het is nu te overdreven. Ik ben zeker een voorstander van dit soort voetbal, maar als je het vergelijkt met het voetbal dat ze in 2010 speelden, dan is er veel veranderd.

Kella020 Rang: International| 27-06-2012 23:58 | Reageer

De teams waar ze tegen spelen passen zich ook aan. Dus zij moeten vooral geduld hebben. Ik begrijp het wel. Op een gegeven moment gaat de scherpte er vanaf bij de tegenstander en kunnen ze toeslaan.

Benjamin Rang: Sterspeler| 28-06-2012 0:17 | Reageer

Je kan ook aanvallend spelen zonder dat 'tiki-taki' hoor. Teams passen zich aan omdat je bij aanvallend voetbal door ze wordt weggetikt bij het weggeven van ruimtes, dat is inderdaad logisch.

Bij Spanje is het té lang wachten op de beslissende pass, als die beter zou zijn zou het 75% balbezit misschien ook wel omgezet kunnen worden in kansen?