Wedstrijdverslag: Uitblinker Robben en Bayern stoten Barca van troon

23 april 2013 22:33 | Bron: Voetbalinfo | Auteur: Benjamin Hagen

Bayern München heeft dinsdagavond een prima uitgangspositie weten neer te zetten voor de return in Spanje tegen FC Barcelona. In de Allianz Arena wonnen de Zuid-Duitsers volledig verdiend met 4-0 van de makke Catalanen. Basisspeler Arjen Robben was uiteindelijk uiterst belangrijk.

Bayern München begon ietwat sterker aan de kraker en dat resulteerde al snel in een kans voor Robben. Het ‘puntertje’ van de actieve flankspeler, die vrijkwam na een slim hakje van Javi Martinez, eindigde echter op de handen van de uitkomende Barça-goalie Victor Valdes. Na een kwartier werden de Duitsers wederom gevaarlijk. Een schot van Philip Lahm raakte de arm van Gerard Piqué, maar scheidsrechter Victor Kassai zag het incident over het hoofd en dus werd Der Rekordmeister een strafschop onthouden.

De druk werd doorgezet door de grootmacht uit Beieren en de eerste treffer viel na 25 minuten spelen. Een voorzet van Arjen Robben viel op het hoofd van Dante, die dankzij zijn imposante figuur het kopduel simpel won en zo Thomas Müller bereikte; de Duitser kon simpel de openingstreffer binnen tikken. De goal leek als een wekker op Barcelona te werken, want al enkele minuten later werden de gasten voor het eerst gevaarlijk. Een scherpe voorzet over de grond van Pedro kon echter nog net getoucheerd worden door Dante, waardoor de onopvallend spelende Lionel Messi net te kort kwam om af te werken.

Tien minuten voor rust leek Bayern alsnog een penalty te krijgen na de fout van Kassai eerder. De arbiter zag echter wederom een handsbal over het hoofd; Barcelona-back Dani Alves raakte het speeltuig met zijn arm maar kwam net als Piqué met de schrik vrij. In de slotminuten zette Barcelona nog wel enkele malen aan, maar telkens liep het af met een sisser en hoefde Manuel Neuer niet in te grijpen; het scorebord gaf na 45 minuten spelen dus een verdiende 1-0 voorsprong voor Bayern weer.

Ook na rust waren de Zuid-Duitsers de sterkere en de verdubbeling van de marge liet dan ook niet lang op zich wachten. Enkele minuten na de hervatting was het Mario Gomez die van dichtbij af kon werken nadat Müller een hoekschop van Robben terug voor het doel bracht. Zoals het een spits betaamt stond Gomez goed opgesteld en rondde hij koelbloedig af. Het was overigens pas zijn negende (!) balcontact. De 2-0 achterstand betekende dat Barcelona meer risico’s moest gaan nemen in de zoektocht naar een zo belangrijk uitdoelpunt. Het nam tegelijkertijd mogelijkheden voor Bayern met zich mee; dat optimaal profiteerde van de ruimte achterin bij de Blaugrana’s. Al snel na de treffer van Gomez waren respectievelijk Muller (afstandschot), Franck Ribéry (voorlangs op aangeven van Robben) en diezelfde Robben (kopbal) dicht bij de derde Duitse goal.

Vanaf een uur spelen kwam het initiatief alsmaar meer bij Barcelona te liggen en gooide de thuisploeg het meer en meer op de counter. De grootste kans was uiteindelijk voor de jonge verdediger Marc Bartra, die uit een scrimage vrij kon inschieten. Zijn poging was echter dermate zwak dat Neuer de bal op kon pakken. En wie de kansen niet afmaakt, kan een tegengoal verwachten. Dat gold uiteindelijk ook op dinsdagavond in de Allianz Arena. Niet geheel toevallig was het Robben die de 3-0 op zijn naam nam; hij speelde Jordi Alba, die het al de hele wedstrijd zo lastig had met de Nederlander, fraai uit en schoot vervolgens fraai binnen. Achteraf konden er wel vraagtekens bij de treffer worden gezet, waar Muller opponent Alba met een fikse bodycheck naar de grond werkte en het de Spanjaard zo onmogelijk te maken om de achtervolging op Robben in te zetten.

Na een kansje voor wederom een falende Bartra ging Bayern vrolijk verder met haar gala-voorstelling. Na een knappe combinatie zette de mee opgekomen linksback David Alaba ploeggenoot Muller vrij voor het doel, die simpel zijn tweede en Bayern's vierde binnen kon schieten. Hier bleef het ook bij en dus lijkt de return in Camp Nou nog slechts een formaliteit. Dat zal nog wel een tijdje door dreunen in Catalonië, waar men genoegen moet nemen met 'slechts' de Spaanse titel.

AMA7 | 23-04-2013 22:36 | Reageer

Wat was barca zwak vandaag zeg, niet normaal gewoon.

Jesse Rang: Sterspeler| 23-04-2013 22:49 | Reageer

Missen gewoon fysieke kracht tegen dit soort ploegen