Wedstrijdverslag: Vierklapper Lewandowski brengt Real op rand uitschakeling

24 april 2013 22:38 | Bron: Voetbalinfo | Auteur: Ivo Terpstra

Borussia Dortmund heeft zichzelf een uitstekende uitgangspositie verschaft, door de heenwedstrijd in de halve finale van de Champions League met 4-1 te winnen van Real Madrid. Robert Lewandowski eiste de hoofdrol voor zich op door alle vier de doelpunten op zijn naam te zetten.

Dortmund kwam direct uiterst fel uit de kleedkamer. Zo kon Marco Reus vanaf eigen helft naar het strafschopgebied van Diego Lopez dribbelen, maar de doelman had een prima antwoord op de inzet van de middenvelder. Een minuut later was het alsnog raak. Lewandowski ontsnapte uit de rug van directe tegenstander Pepe en kon een voorzet van de linkerkant binnenglijden. Het betekende alweer de zevende treffer van de Pool in dit Champions League-seizoen.

Real moest even slikken na de snelle tegentreffer, maar probeerde vervolgens het initiatief over te nemen. Dortmund-goalie Roman Weidenfeller moest aan de bak bij een vrije trap van Cristiano Ronaldo en ook een spelhervatting van Xabi Alonso was dreigend. Een fout van Mats Hummels leidde vijf minuten voor rust de gelijkmaker in. De Duits international speelde de bal te kort terug op zijn doelman, waarna Gonzalo Higuain deze op kon pikken. Vervolgens was het voor Ronaldo een koud kunstje om de breedtepass van de Argentijn in het doel te werken.

Ook in de tweede helft had de thuisploeg niet lang nodig om op voorsprong te komen en ook nu was Lewandowski het eindstation. De spits stond niet buitenspel na de inspeelpass van Reus en kon te midden van meerdere Real-verdedigers eenvoudig draaien en met buitenkant rechts scoren. Even later was het opnieuw feest voor de supporters in het Westfalenstadion. Lewandowski had maar een beetje ruimte nodig om een afgeslagen schot van Marcel Schmelzer schitterend in de kruising te poeieren.

Weer niet veel later mocht de ploeg van José Mourinho van geluk spreken dat een schot van Ilkay Gündogan via de vingertoppen van Lopez maar net over de kruising zeilde. Na 65 minuten moest Real de vierde tegentreffer alsnog slikken. Scheidsrechter Bjorn Kuipers legde de bal op elf meter, na een overtreding van Xabi Alonso ten opzichte van Reus. Lewandowski benutte het buitenkansje en schoot zijn vierde treffer van de avond binnen.

Mourinho wist dat er met de 4-1 stand weinig perspectief voor zijn ploeg was voor de return en ging met invallers Karim Benzema, Angel di Maria en Kaká alles of niets spelen. Toch kon De Koninklijke ook met dit trio geen vuist maken tegen de hard werkende Duitsers, hoewel Ronaldo en Raphael Varane nog wel dicht bij een doelpunt kwamen. Met het uitdoelpunt als enige houvast wacht Real Madrid een bijna onmogelijke opgave om de zo gewenste finaleplaats veilig te stellen.

fillyking Rang: Super talent| 24-04-2013 22:41 | Reageer

Wat wordt het Spaanse voetbal te kijk gezet door het Duitse..